Večer nabídl tři skladby pro stejné nástrojové obsazení. Vedle děl dvou mistrů komorní hudby Roberta Schumanna a Johannese Brahmse zazněl i zřídka uváděný klavírní kvartet Gustava Mahlera. Po koncertu interpreti besedovali s posluchači.

Kromě Dvořáka zazněl i Shulhoff

„Tyto tři klavírní kvartety představují dějinné období, v němž mimořádný talent tří mistrů pokořil dosavadní hudební hranice," uvedl v programu večera Hope, který se po Jiřím Bártovi a Ivo Kahánkovi jako první zahraniční osobnost zhostil postu kurátora komorní řady Dvořákovy Prahy.

Hopeho rukopis ve spolupráci s uměleckým ředitelem festivalu Markem Vrabcem nesla pětice koncertů, na kterých zaznělo nejen dílo Antonína Dvořáka, ale třeba i Hopeův oblíbený Erwin Schulhoff.

Oceňovaný houslista píše knihy 

Na koncertech se představily osobnosti mezinárodního hudebního života po boku mladých českých umělců jako například pianisty Kahánka, houslisty Jana Mráčka a tenoristy Pavla Černocha. „Toto střídání českého a zahraničním kurátora se stává letošním rokem tradicí Dvořákovy Prahy," sdělil umělecký ředitel festivalu Vrabec.

Hope, který vedle hry na housle píše knihy, natáčí dokumentární filmy či pořádá vlastní festival, je považován za nástupce Yehudiho Menuhina. Šestkrát byl oceněn prestižní cenou ECHO Klassik a spolupracuje s předními orchestry, soudobými skladateli, ale i hvězdami showbyznysu.

Festival zahájil orchestr ze Saska 

V roce 2015 obdržel prestižní Evropskou kulturní cenu za hudbu, jejímiž nositeli jsou také pianista a dirigent Daniel Barenboim, operní pěvec Plácido Domingo nebo berlínští filharmonikové.

Festival Dvořákova Praha 5. září v Rudolfinu zahájil Saský státní orchestr Drážďany pod taktovkou Christiana Thielemanna. Uzavře ho 24. září Orchestr Národní akademie Svaté Cecílie pod vedením Antonia Pappana se sólistou Gilem Shahamem a díly Gioacchina Rossiniho a Petra Iljiče Čajkovského. Více informací najdou zájemci na webu www.dvorakovapraha.cz.

Čtěte také: Jakub Hrůša vedl Českou filharmonii na festivalu Dvořákova Praha