Notujete si spolu v otázce zdravého vaření a pečení?

Ivana Andrlová: Myslím si, že Kamča je ve zdravém životním stylu trochu radikálnější než já. Sama sebe považuji spíš za příležitostného zastánce zdravé výživy (směje se). Pronikám do tématu pomaleji, ale myslím, že zdravé jídlo do svého života zařazuji stále víc a víc.

Kamila Špráchalová: S Ivankou si rozumím i proto, že ráda zdravě vaří a nebrání se novým věcem. Inspiruje mě, že dokáže zařadit biopotraviny i tam, kde by to člověk nečekal, a člověk se od ní mnohé naučí.

Sešly jste se spolu na velikonočním pečení z bio-produktů. Společně také hrajete divadlo a diváci vás znají rovněž z televizních obrazovek. Neplánujete společný projekt zabývající se zdravým životním stylem či vařením?

Ivana Andrlová: To by pro nás asi musel vymyslet někdo jiný. Abych pravdu řekla, ráda se podobných akcí účastním a jsem jejich součástí, na druhou stranu ale například pořady o zdravém životním stylu mají dělat spíš odborníci než herci. Také nemám ráda, když se mi někdo plete do řemesla.

Kamila Špráchalová: Jak říká Ivanka, vždycky se ráda svezu s někým, kdo vše umí zorganizovat. Sama nemám takzvaný tah na bránu, abych vytvořila a vymyslela vlastní projekt. Musela bych mít vedle sebe určitě šikovného tahouna.

Uplatňujete zdravý životní styl i v divadle? Dbá se mezi herci na zdravou výživu?

Ivana Andrlová: V divadle je zdravá strava jenom ta, kterou si s sebou přinesete v krabičce. Já jsem zvyklá vozit si krabičky do práce s sebou. Nejen proto, že si v nich vozím zdravá jídla. Obecně mám ráda, když vím, co jím a co v jídle je. Někdy vyjíždíme na zájezdová představení, kde ani není čas najíst se v restauraci, a tak vlastní jídlo uvítáte. A kolegové, kteří se mi nejvíc smějí, mi jídlo většinou snědí (směje se).

Kamila Špráchalová: Také jsem krabičková, v divadle si málokdy koupíte něco zdravého a lehkého. Když jdu do divadla, nosívám minimálně dvě tašky jednu s kosmetikou a druhou s jídlem (směje se).

Bez jakých pokrmů si nedokážete představit Velikonoce?

Ivana Andrlová: Určitě bez velikonoční nádivky, kterou miluji. Dělám ji už léta, z poloviny je zdravá, z poloviny nezdravá. Dávám do ní klasicky uzené maso, všechno ostatní je ale zdravé.

Kamila Špráchalová: Já také bez nádivky a ještě bez špenátu. Zeleného musí být v nádivce nejvíc… Hodně ujíždím i na jidáších, obalujeme je v medu a cukru, a nikdy u nás nevydrží, obvykle se snědí ještě teplé. Naše děti je milují.

Máte své vlastní, rodinné recepty, které byste představily čtenářům? Co by si na Velikonoce mohli podle vás doma uvařit či upéct?

Kamila Špráchalová: U nás doma máme hodně rádi dobrý špenát. Když svoji rodinu naučíte jíst dobrý, zdravý, nespálený špenát bez kila mouky, je to vynikající zdravá plodina, kterou můžete jíst po celý rok. Já dělám špenát tak, že dám hodně cibule, na ni listový špenát, vajíčko, trochu mléka, trochu mouky a hodně česneku. Musí v něm být co nejvíc zeleniny a málo mouky.

Ivana Andrlová: S tím souhlasím, sama jsem se jíšku úplně odnaučila. Miluji husté zeleninové polévky, například brokolicovou, místo mouky je ale zahušťuji třeba bramborou. Ani do svíčkové nedávám jediný gram mouky, všechna konzistence je ze zeleniny. A například špenát dávám i do té velikonoční nádivky, protože ji mám ráda hodně zelenou. Dávám do ní všechno zelené, co mi přijde pod ruku řapíkatý celer, petrželku a tak dále…

Kamila Špráchalová: Když maminka na chalupě pekla nádivku a neměla zrovna zelené kopřivy nebo pampeliškové listy, dala do ní také cokoli zeleného, třeba i listový nebo římský salát. Nádivka je vynikající s čímkoli zeleným.

Velikonoce jsou také svátky jara. Jaké potraviny v tomto ročním období nejraději jíte a které využíváte k pečení a vaření?

Obě: Čerstvé.

Ivana Andrlová: Cokoli, co se dá koupit čerstvé a rozhodně ne, nebo jenom když je nejhůř, polotovary. Pro naše tělo nejlepší je jíst to, co v daném období právě roste.

Co kromě trávení času v kuchyni nejraději o Velikonocích děláte? Dodržujete ve svých rodinách nějaké velikonoční zvyky a určité tradice?

Ivana Andrlová: Většinou doma obarvíme nějaká vajíčka, aby velikonoční stůl vypadal hezky. Byla jsem vychována tak, že by se na Velikonoce mělo gruntovat. Proto když mám čas, před velikonočními svátky uklízím. Potom mám ráda i domácí jarní velikonoční pohodu, jarní výzdobu, petrklíče…

Kamila Špráchalová: O Velikonocích bohužel doma hodně uklízím, protože to bývá čas, kdy poprvé po zimě jedeme na chalupu. A protože i do oken pražského bytu zasvítí slunce, které odhalí všechny nečistoty, jsem nucena uklízet i doma (směje se). Samozřejmě společně barvíme vajíčka, děti chodí na koledu a pleteme si vlastní pomlázky. Trvám na tom, aby mě celá rodina do dvanácti hodin vyplatila, abych byla čilá a zdravá. Dávám za okno osení a tak dále a tak dále. O Velikonocích jsem ráda velmi tradiční a zakládám si na tom. Myslím si, že zvyky a lidové tradice by se měly dodržovat.