VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Herečka Kamila Špráchalová peče zdravé muffiny i vánoční cukroví

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Domov svaté Rodiny funguje na pražských Petřinách od roku 1991. Sestra Akvinela Ludmila Loskotová z Kongregace školských sester de Notre Dame tehdy vybudovala vůbec první charitní domov v Praze s celoroční péčí o děti s mentálním a kombinovaným postižením.

19.12.2014
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Patronkou Domova svaté rodiny na Petřinách je herečka a dabérka Kamila Špráchalová, která je známá kladným vztahem k bio stylu a zdravé životosprávě. Kavárnu proto podporuje tím, že peče zdravé pochoutky jako například čokoládové muffiny z bio produktů.Foto: archiv Kamily Špráchalové

V roce 2000 se kapacita domova, který je nestátní neziskovou organizací, rozšířila o další budovu, v pražské Liboci. V současné době má Domov svaté Rodiny 76 klientů. Aby byl v kontaktu s běžnými lidmi, vznikl v prostorách zdejší jídelny zajímavý koncept kavárny, ve které sami postižení obsluhují nebo se podílí na provozu kuchyně a přípravy pokrmů.

Patronkou domova je oblíbená herečka a dabérka Kamila Špráchalová, která je známá kladným vztahem k bio stylu a zdravé životosprávě. Kavárnu proto podporuje tím, že peče zdravé pochoutky jako například čokoládové muffiny z bio produktů.

Jak dlouho se věnujete zdravému životnímu stylu?

Zdravému a bio životnímu stylu se trochu i nechtěně věnuji od malička, protože jsme jezdili na chalupu, kde jsme si sami pěstovali různé bylinky, brambory, jablíčka a tak dále. Bylo to za totality, takže spíš kvůli nedostatku peněz, než že bych něco věděla o BIO. Ale úplně jsem tomuto životnímu stylu propadla před 11 nebo 12 lety, když jsem byla těhotná, kojila jsem a snažila se svému tělu a svým dětem dát to nejlepší.

A jak jste se přes jídlo a zdravý životní styl dostala k charitě, do Domova svaté rodiny? Máte ke zdejším lidem nějaký osobní vztah?

Obráceně. Já jsem patronkou Domova svaté rodiny právě proto, že tady mám svou neteř Klárku Feistovou. Protože jsem chtěla nějakým způsobem trochu pomoct, začala jsem do kavárny dovážet různé podomácku vyrobené produkty. A protože mám ráda BIO, tak samozřejmě všechny byly a jsou z BIO produktů.

Jaká jídla tu od vás mají vůbec nejraději?

Já myslím, že všechny myslím si, že klienti si pochutnají na všem. Já peču hlavně sladké, myslím si, že jim chutná, protože se po dobrotách většinou rychle zapráší. Zrovna teď na Vánoce peču pro Domov svaté rodiny vánočku z pohankové mouky, ovesno-ořechové kuličky, muffiny nebo různé druhy cukroví.

Co je vaším nejoblíbenějším jídlem? A jak si ho připravujete zdravěji?

Mým nejoblíbenějším jídlem je dobrý chléb s máslem a se solí. Zdravá verze je pak samozřejmě domácí celozrnný chléb, který si občas doma také upeču, s BIO sýrem a s BIO máslem.

Objevují se na stole ve vaší rodině pokrmy jako knedlo-vepřo-zelo či svíčková na smetaně s knedlíkem?

Samozřejmě a objevují se jak v tradiční a obvyklé verzi, tak na zdravý způsob. Takže BIO zelí, které je velmi levné a velmi zdravé, naprosto libové BIO vepřové a celozrnný knedlík. A svíčkovou dělám také z BIO produktů, třeba i z krůtího masa.

Jaké je vaše oblíbené jídlo v zimním období, které byste čtenářům doporučila?

Polívčajda, polívčajda, polívčajda (směje se). A ta se dá samozřejmě úplně krásně připravit i z levných bioproduktů. Já dělám nejraději čočkovou, pohankovou a hrachovou. Stačí koupit levné luštěniny v biokvalitě s biozeleninou, do toho vrazit bio vajíčko a dlouho vařit, aby se do toho veškerá energie a teplo dostalo, a potom je to strašně zdravý (směje se). Aby byla polévka ještě zdravější, je dobré přidat třeba do bramboračky pohanku, která je bohatá na rutin. Místo mouky zkuste k zahuštění polévek použít celozrnný kuskus.

Blíží se Vánoce, prozradíte nějaké vaše tipy pro zdravější vánoční pečení?

Těm, kteří nemají zkušenost s bio pečením, bych doporučila pomalu podsouvat biopotraviny do běžného pečení. Takže například ze dvou hrnků klasické bílé pšeničné mouky dát jeden hrnek pohankové. Dále místo slazení bílým cukrem vyzkoušet třeba agávový nebo javorový sirup či hnědý třtinový cukr. Ke kypření používejte přírodní kypřicí prášek bez fosfátů, takzvaný vinný kámen. Má perfektní kypřící vlastnosti. Mléko jde také nahradit obilninovým nebo rýžovým nápojem. A místo klasické strouhanky zkuste použít třeba strouhanku kukuřičnou.

Autor: Michaela Rozšafná

19.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

20 metrů vysoká rozhledna s 98 schody má tvar trojbokého jehlanu. Vytvořena bude z přírodního dřeva, a to z akátu, dubu a modřínu. Konstrukci doplní ocelové prvky.

KRÁTCE: Doubravka vyroste do konce září

Ilustrační foto

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

Kde rodit? Dilema i pro Pražanky

Praha - Některým středočeským nemocnicím podstatně přibývají klientky z Prahy. Na druhou stranu jsou i velké pražské nemocnice cílem pro mnoho rodiček ze Středočeského kraje.

Pražská zoo se loučila s lachtanem Mamutem. Návštěvníkům představila jeho brášku

Praha /VIDEO/ - V pondělí měli návštěvníci Zoo Praha jednu z posledních příležitostí spatřit lachtana Mamuta, který v nejbližších dnech poputuje do nového domova v Německu. Jeho místo v expozici zaujme mládě, které se narodilo 26. května a lidé jej od tohoto pondělí mohou pravidelně vídat v bazénu v určený čas.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Showman Robbie Williams zaměstnal manželku, tatínka i snoubence

/RECENZE, VIDEA, FOTOGALERIE/ Pro více než 50 tisíc fanoušků zpíval v nablýskané show zpěvák, bavič a tanečník. Pomyslnou tečku za letošními mega open airy udělal současný popový král Robbie Williams. Příjemným překvapením byla tentokrát i disco legenda Erasure, která rozhodně nebyla nutným zlem jako většina předkapel. Diváky příjemně "předvařila".

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení