Od emigrace v roce 1977 natočil v Americe 44 filmů, z nich dva s Milošem Formanem - Ragtime a Lid versus Larry Flynt. „Pracuji tam stále, nejsem totiž líný," podotkl osmdesátiletý umělec, který se za prací od listopadu 1989 vrací domů.

Čtěte také: Febiofest přesunul doprovodné akce do tiskového centra

Legendární je jeho role ve filmu Obecná škola 

Účinkoval na shakespearovských slavnostech na Pražském hradě, 140krát ztvárnil hlavní roli v Havlově Odcházení a bezmála stovku repríz měla během několika let komedie Kumšt v pražském Divadle Na Jezerce.

Legendární je jeho role pedagoga Igora Hnízda ve Svěrákově filmu Obecná škola. V roli zlého dědečka se objeví i v dalším projektu režiséra Jana Svěráka Po strništi bos, který se do kin dostane v polovině srpna.

V účasti na monodramatu mu zabránila zdravotní indispozice

„Všichni říkají, že ta postava je velice záporná. Když jsem scénář četl a pak natáčel, říkal jsem si, že dědek je jen komplikovanej, že má v sobě jakési podivné tajemství. Ale všichni, kteří ty moje scény viděli, tvrdí, že jde o zarputilého dědka," řekl.

V účasti v monodramatu Shylock na Jezerce mu zabránila zdravotní indispozice, když byl v USA účastníkem autonehody, kterou nezavinil. „Ředitel Jan Hrušínský ale hledá další hru v co nejmenším obsazení a termíny, kdy by se to dalo dohromady," podotkl Tříska. Má se objevit i v projektu režiséra a scenáristy Jiřího Mádla Na střeše.

Tříska loni oslavil osmdesátiny 

„Scénář už mám, už jsme točili v Los Angeles nějaké testy. Mádl za mnou v dubnu přiletí znovu, abychom si nad poslední verzí scénáře podrobně četli. Když vše dobře dopadne, začneme točit koncem léta či začátkem podzimu," dodal.

Tříska, který oslavil loni v listopadu osmdesátiny, uvede v sobotu na Febiofestu poetické drama z roku 1970 Radúz a Mahulena. „Tehdy nám byla strašná zima, protože jsme natáčeli polonazí ve Vysokých Tatrách. Spolupráce s režisérem Petrem Weiglem i Magdou Vášáryovou byla nádherná. Jsou herci, kteří pořád jen vzpomínají a vzpomínají, ale já k nim nepatřím," dodal.

Čtěte také: V Praze začal 24. ročník mezinárodního festivalu Febiofest

Je vychovaný poezií 

Když emigroval do Ameriky, myslel si, že angličtinu ovládá. „Ale tuto řeč se učím prakticky dodnes - a to jsem poměrně pilný člověk," vysvětlil. Na druhou stranu si udržel vynikající češtinu. „Je z 60. let, svým způsobem trochu obstarožní. Té 'nové češtině' dost dobře rozumím, ale nová rčení do sebe nevstřebám, odmítám je," uvedl herec, kterého těší film i divadlo. Je ovšem vychovaný poezií.

„Můj tatínek byl vědec, přesto jeho knihovna byla plná poezie. Už když jsem se naučil číst, předčítal jsem si a dodnes umím spoustu české poezie nazpaměť. Můj vztah k divadlu je katapultovaný poezií. A cesta k filmu automaticky vedla přes divadlo. Všechny tyto tři disciplíny se nevylučují, já je mohu simultánně milovat," dodal.