Podle mluvčí této scény Magdaleny Bičíkové vzniká jako kolektivní dílo, složené z postřehů, vtipů a hereckých improvizací. „Hrát se bude ve sklepním Studiu, které se promění v prostor otevřený fantazii, humoru a svobodné hře se vším, co s sebou okřídlené slovní spojení „pražská kavárna" nese," oznámila Bičíková. Vznikající projekt označila za zábavnou hru na pomezí detektivky, komedie a hororu.

Budova DOX+.
Centrum současného umění DOX se rozšířilo o multifunkční sál

Inspirací bylo současné dění

„Hlavní inspirací k vytvoření inscenace byl především její název a s ním i to, co se právě teď ve společnosti děje. A tak jsme začali pátrat, jak snadno nebo obtížně se lze do takové kavárny dostat a jak z ní zase bez úhony vyjít ven," definoval to Erftemeijer, režisér a spoluautor hry, který v divadle působil zatím hlavně jako herec.

Dramaturgové Martin Sládeček a Martina Kinská v této souvislosti připomněli budovatelské heslo z 50. let: Povaleči z kaváren, do polí a továren!, ale i to, že je teď znovu slyšet - a podle nich zaznívá dokonce přímo z Hradu.

Jan Werich.
Werichovci v Praze oslaví Mezinárodní den srandy

Objasnit tento záhadný jev v prostoru podzemního Studia pomáhá Jacobu Erftemeijerovi dalších šest herců Švandova divadla. Svoje nápady mu přinesli a v inscenaci hrají Andrea Buršová, Martina Krátká, Natálie Řehořová, Petr Buchta, Tomáš Petřík a Marek Pospíchal.

Jejich dobrodružné pátrání začne při premiéře v sobotu 28. dubna, pokračovat bude při nejbližších reprízách 30. dubna, 7. a 21. května. Více informací je na adrese www.svandovodivadlo.cz.