Příběh o muži, který předčasně předstírá Alzheimerovu nemoc, a tím ji předčasně poznává se všemi jejími důsledky, si Dox jako téma první setkání v Gulliverovi nevybral náhodou. Tématu stárnutí se totiž hodlá věnovat i nadále.

Kniha obsahuje portréty třiceti výtvarníků 

„Odstartovali jsme tím i zcela nový mezigenerační program, který se bude zaměřovat na důchodce a jejich vnoučata. K tématu se budeme vracet po celý rok," prozrazuje kurátorka galerie Michaela Šilpochová. A nejblíže to bude už při následujícím čtení v Gulliverovi. 30. března se tu totiž bude konat další setkání, tentokrát nad knihou českých autorů Petra Viziny a Hynka Glose Stará garda.

Nedávno vydaná kniha obsahuje portréty třiceti výtvarníků narozených před rokem 1945. Tři z nich – Pavel Brázda, Věra Nováková a Teodor Pištěk – vstoupí i na palubu Gullivera. V dubnu se bude létat u básní irského básníka a nositele Nobelovy ceny Seamuse Heaneyho. Do Doxu při té příležitosti zavítá jeho dcera.

Gulliver se hodlá zapojit do pražského literárního dění

Čtyřicetimetrová ocelovo-dřevěná konstrukce připomínající vzducholoď jakou známe z obrazů Kamila Lhotáka, byla za obrovského zájmu veřejnosti otevřena 10. prosince. Od té doby se těší neustálé pozornosti. Kapacita 80 míst, kterou ojedinělá stavba od architekta Martina Rajniše momentálně nabízí, byla při prvním čtení naplněna maximálně.

„Na podzim rozšíříme kapacitu na 120 míst. Potřebuje k tomu postavit ještě jeden únikový východ," vysvětluje Šilpochová. Gulliver se hodlá naplno zapojit do pražského literárního dění. „V květnu navážeme programem na Svět knih. Nabídneme besedy s autory a čtení," odtajňuje Michaela Šilpochová, která se podílela také na literárním happeningu Noc literatury. Ale chystá se spolupráce také s veletrhem malých nakladatelů Knihex a Asociací spisovatelů.

Čtěte také: Na čtenáře na jaře čeká Noc s Andersenem i festival Svět knihy

Praze chybí dům literatury 

„Gulliver letí dobrým směrem a já doufám, že budeme jeho cestujícími. Stále v Praze ale chybí dům literatury, který Gulliver zcela nahradit nemůže," míní předseda asociace Václav Kahuda. Vzducholoď se však neotevírá pouze při setkáních s literáty.

Každý návštěvník galerie sem může přijít na chvíli se skrýt před světem a třeba i s knihou v ruce. Od jara tu budou knihy volně k dispozici. Zatím ale uvnitř mnoho klidu nenajde. Míří sem hodně zvědavců hlavně proto, že chtějí unikátní stavbu vidět zevnitř.