NG loni v říjnu oznámila, že vyhlásí mezinárodní soutěž na přestavbu interiéru Veletržního paláce. Chtěla by tak mimo jiné získat lepší prostory pro prezentaci současného umění. Účast v soutěži podle Fajta potvrdili někteří slavní architekti, kteří mají zkušenosti s rekonstrukcemi světových muzeí. Jsou mezi nimi britský architekt David Chipperfield, švýcarský ateliér Herzog & de Meuron či slavný britský architekt Norman Foster.

Národní galerie.
Národní galerie bude otevřená po celé Velikonoce

Ministerstvo prý galerii na soutěž peníze neslíbilo

„Opravu Veletržního paláce považujeme za nanejvýš potřebnou jak pro památku samotnou, tak ve vazbě na potřeby Národní galerie. Předpokládáme ovšem dílčí úpravy konstrukčního řešení, které zlepší expoziční možnosti, aniž by poškodily významné autentické prvky památkově chráněné budovy. Forma a rozsah případné soutěže by proto dle názoru MK jako zřizovatele NG měly odpovídat výše uvedené zásadě," uvedla mluvčí. Podle ní MK galerii na soutěž peníze neslíbilo.

Od podzimu leží projekt na MK

Veletržní palác slouží výtvarnému umění 20 let, byť není pro jeho prezentaci ideální. Členitý interiér neumožňuje některá díla současného umění vystavovat, objekt má také velmi drahý provoz. Fajt po svém nástupu do čela NG mluvil o opuštění paláce a potřebě nové budovy. Pak se přiklonil k setrvání v něm, podmíněném rekonstrukcí a přestavbou.

Fajt dále řekl, že loni v létě získal pozitivní stanovisko poradního sboru Národního památkového ústavu a magistrátního odboru památkové péče k záměru transformace Veletržního paláce. Od podzimu ale projekt leží na MK. Podle dřívějších odhadů rekonstrukce a přestavba objektu může dosáhnout tři čtvrtě miliardy korun.

Vlastní podobizna zvaná Lobkovická od Petra Brandla.
Národní galerie připomíná nadcházející výročí malíře Brandla

Záměrem Fajta je vytvořit z objektu hlavní sídlo NG s centralizovanou administrací a centralizovanými depozitárními prostory včetně zázemí. To by zahrnovalo restaurátorsko-konzervátorské dílny, technologické laboratoře, studovny, výstavní prostory, prostory pro knihovnu a archiv NG s čítárnou, prostory pro vzdělávací a volnočasové aktivity, multifunkční sál pro divadelní, koncertní a filmové představení, obchody a knihkupectví, restauraci a kavárnu.

Budova Veletržního paláce, kde sídlí Národní galerie
Národní galerie uzavře smlouvu s novou firmou na ostrahu a v úterý otevře