Aby jej však mohli zhlédnout i ti, kteří se do kina nedostanou, vydává jej v těchto dnech Bontonfilm také na DVD. Diváci se kromě filmu samotného mohou těšit na bonusový materiál.

Jako je film o filmu, který natočil Mikuláš Křen, nepoužité, respektive „nepoužitelné" záběry z natáčení, které se do filmu nedostaly, ale hlavně na verzi filmu, jež je celá komentovaná těmi, kdo mu dali nezaměnitelnou tvář, tedy režisérem Slávkem Horákem a kameramanem Janem Šťastným, kteří tak odhalí mnohá zákulisní tajemství tohoto úspěšného snímku.

Uznání také ve světě

Mezitím si ovšem film vydobývá uznání i ve světě. Největším úspěchem je zatím nominace Domácí péče za Českou republiku na Ceny akademie, takzvaného Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) jej totiž vybrala jako našeho zástupce z téměř 40 snímků uvedených u nás za poslední rok. Prestižní americký filmový magazín Variety jej z 81 nominovaných filmů z celého světa následně označil za jednoho z 10 nejžhavějších kandidátů na Oscara v této kategorii.

Už Křišťálový globus, který Alena Mihulová za Domácí péči dostala na letošním ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary jako nejlepší herečka v hlavní roli, ale předznamenal sérii dalších úspěchů. Dalším „domácím" oceněním byla cena za nejlepší ženský herecký výkon od akademie sdružující provozovatele kin (Novoborská akademie spojených kinematografií - NASK).

Na Vancouver International Film Festivalu v Kanadě byl film diváky vyhodnocen jako nejlepší z cizojazyčných filmů. Na Internationales Filmfestivalu v německém Mannheimu získal Cenu kinodistributorů. Na Valladolid International Film Festivalu ve Španělsku dostal Cenu mladého publika. Na francouzském Festival International du Film d´Arras filmu porota udělila Zvláštní uznání.

Velká pocta a satisfakce

A velkým úspěchem je i zařazení režiséra Slávka Horáka mezi umělce, kteří svou prvotinou zaujali natolik, že je v této branži velmi uznávaný magazín Variety vybral do „10 Directors to Watch", kterým bude věnovat speciální prostor. „Mám z toho obrovskou radost, je to pro mě velká pocta a satisfakce," řekl režisér, jenž se tak představí s filmem také na filmovém festivalu v Palm Springs.

Už několik měsíců ovšem objíždí kromě již zmíněných také další festivaly, kam Domácí péči vybrali do různých sekcí, a tak již kromě jiného absolvoval nebo absolvuje (v případě krytí termínů jedou film prezentovat herci) v těchto měsících další filmové festivaly v Jižní Koreji, ve Velké Británii, v Lucembursku, Izraeli, Egyptě, Estonsku, Slovinsku, Chorvatsku, Řecku, Spojených arabských emirátech, Švýcarsku, na Slovensku, v USA a na dalších místech.

Čtěte také: Režisér filmu Domácí péče: Modlil jsem se, aby se Bolkovi Polívkovi scénář líbil