Na zahajovacím večeru vystoupí na Nové scéně Národního divadla operní pěvec Adam Plachetka s hosty. V doprovodném programu festivalu je 50 vystoupení a workshopů tanečních skupin i třeba autogramiády účastníků StarDance.

Meetfactory
V MeetFactory začne festival alternativy ...příští vlna

Ředitel přehlídky a výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl řekl, že Zlatá Praha je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších televizních festivalů o hudbě, tanci a divadle na světě. „Soutěže se letos zúčastní sedm snímků přihlášených Českou televizí a dalších pět, kde je česká stopa velmi výrazná. Například profilové dokumenty o operní pěvkyni Soně Červené a klavíristce Zuzaně Růžičkové, taneční vystoupení Orfeus bratří Bubeníčků, Naučená bezmocnost Michaela Cabana či film Zavřeno o tanečním souboru 420PEOPLE," dodal.

Celková stopáž filmů je devadesát hodin

České snímky budou soutěžit v konkurenci 61 zahraničních filmů a dokumentů, zhlédnutí všech by zabralo takřka 90 hodin. Budou mezi nimi například záznam inscenace z Metropolitní opery, dokument o Bavorské státní opeře, údajně poslední taneční počin choreografa Matse Eka či snímek o historii hymny fotbalistů FC Liverpool.

Sídlo Akademie věd České republiky.
Cenu Akademie věd za výzkum převzali ekolog, fyzik a informatik

Kromě soutěže nabídne Zlatá Praha bohatý doprovodný program. Jeho součástí bude setkání s významnými osobnostmi tanečního a hudebního světa. Zahajovací večer, který bude z Nové scény živě přenášet ČT art, přivede na pódium i hosty pěvce Plachetky - Evu Pilarovou, Jana Smigmatora, Dashu a Štefana Margitu. Následující dva večery budou v premiéře uvedeny dva dokumenty režiséra Martina Kubaly. První o tenoristovi Štefanu Margitovi a druhý o tanečníku a choreografovi Petru Zuskovi.

Koleje Strahov.
Zájem studentů o koleje stoupá, soukromé byty se jim hůře shánějí

Festivalové dění se přesune i do prostor Nákladového nádraží Žižkov na lekce swingu a latinskoamerických tanců a poprvé i na Střelecký ostrov s nabídkou alternativních podob tance, hudby a pohybu.