„Ve čtvrtek 3. listopadu budou v areálu kláštera svaté Anežky České představeny filmy dříve zatracovaného formátu, který v současnosti získává stále více příznivců. Festival Vertifilms, první svého druhu u nás, má za cíl upozornit na unikátnost vertikálního obrazu. Jde o formát, ve kterém se dříve malovaly portréty a který přináší zcela jinou perspektivu filmového obrazu. Těší nás spojení s projektem Moving Image Department, který běží už více jak rok pod hlavičkou Národní galerie ve Veletržním paláci. Toto propojení je pro nás důkazem jedinečnosti a estetičnosti formátu videa, který byl dříve nahlížen spíše jako omyl," uvedl.

Vertikální filmy budou promítány na impozantní plátno vysoké bezmála deset metrů v prostorách kostela svatého Salvátora.

Moving Image Department

Podle Šafera je chystaná přehlídka skvělým doplněním výstavního cyklu Moving Image Department, kterým Národní galerie v Praze v roce 2015 rozšířila svou dramaturgii o současné tvůrce nových médií. „Vertifilms je součástí jeho páté kapitoly a jsme rádi, že můžeme uvést projekt založený na polaritě fenoménu klasického filmu a zcela neotřelé formy," komentoval to hlavní kurátor Národní galerie v Praze Adam Budak.

Tall Idea Prague 2016

Od 1. září do 28. října se mohou tvůrci současných vertikálních filmů hlásit do soutěže Tall Idea Prague 2016. Zapojit se může kdokoli z celého světa zasláním svého filmu ve formátu 9:16 v délce od jedné do deseti minut. Vlastnímu festivalu včetně slavnostního vyhlášení bude tentýž den, tedy 3. listopadu, předcházet odborná konference na téma fenoménu vertikálního videa.

Více informací získají zájemci na adrese www.vertifilms.com.

Čtěte také: Holešovice v září hostí festival fotografie Fotosféra