Nebudou chybět diskuse, autorská čtení i koncerty. Vstup je volný.

96letá básnířka vydala knihuV centru Rosa v pondělí pokřtili novou poetickou sbírku s názvem Básně z RoSy II. Autorkou je i tentokrát tamní obyvatelka, 96letá Josefa Tibitanzlová. „Nechci psát básničky, které se jen tak rýmují. Chci svými básněmi i něco sdělit, potěšit a dodat lidem sílu a naději," řekla autorka. Knihu pokřtil režisér Zdeněk Zelenka , ukázky přednesla herečka Zdenka Procházková.

Lampa. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Praha se brání zákazu smlouvy na osvětlení

O vítězství štěrboholského Klokánku rozhodlo hlasováníProjekt řetězce Tesco s názvem Vy rozhodujete, my pomáháme, už zná svého pražského vítěze. Stal se jím Fond ohrožených dětí Klokánek ve Štěrboholích. O jeho výhře rozhodovali lidé, kteří měli možnost dát svůj hlas jedné ze tří pražských dobročinných organizací. Pražany tak nejvíce oslovil právě projekt Fondu ohrožených dětí Klokánek, který se za získaných 30 tisíc korun od obchodního řetězce rozhodl uspořádat pro své děti tábor.

Logopedická škola zůstáváVedení Prahy 10 nabídlo základní logopedické škole nový objekt. Ze základní školy v ulici Nad Vodovodem se stěhuje Humanitní gymnázium. „Tyto volné prostory tak od příštího školního roku bude moci využívat právě ZŠ logopedická," uvedl radní pro školství Ondřej Počarovský. Základní a mateřská škola logopedická vzdělává žáky na území desítky už více než 25 let. Kvůli končící podnájemní smlouvě a silným populačním ročníkům u zápisu ale hrozilo, že se budou muset žáci přesunout jinam. Jeli-kož je zřizovatelem školy magistrát, mohla být škola přemístěna i do vzdálenější lokality. Protože se ale jedná o specifické vzdělávací zařízení a 27 žáků je občany desítky, hledali zástupci školy i Prahy 10 nové vhodné prostory.

Trojský most. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Metropole zaplatí pokutu za rozšíření Trojského mostu

Na šestce vznikne bezobalový obchodNezisková organizace Bez obalu otevře během léta druhou prodejnu. Vznikne v ulici Pod Kaštany blízko stanice metra Hradčanská. Nový obchod, na který se lidé složili v crowdfundingové sbírce, bude mnohem větší než ten, který dnes funguje v Praze 2. Nabídne široký sortiment od potravin, drogerie až po krmivo pro psy. Zároveň bude i školicím centrem pro lidi, kteří chtějí prodávat bezobalové produkty ve svém městě.

Dvojka chystá smart projektyRadní městské části Praha 2 schválili čtyři projekty konceptu Smart City v sociální oblasti. V plánu je webová interaktivní mapa pro rodiny, vzniknout by také měl SMS rozhlas. Další dva projekty budou směřovat k seniorům. První jim pomůže s orientací a postupem v krizových životních situacích. Druhý zase obyvatelům a podnikatelům adresně pomáhat konkrétnímu seniorovi. Projekty spatří světlo světa v příštím roce.

Kam za kulturou

Nohavica v PrazeOstravský Kabaret BO!, ve kterém účinkují Jaromír Nohavica, Robert Kusmierski a Jiří Krhut, se představí hned pět večerů za sebou (18. až 22. 6.) v Lucerna Music Baru. Návštěvníky čeká pásmo skečů, scének, písní, kupletů a básniček z ostravské Heligonky. Na tyto večery platí omezená kapacita, klub bude uspořádán pouze na sezení. Představení začnou ve 20 hodin, klub se otevře v 18.30. Představení je přístupné od 15 let.

Interiér knihovny na Vinohradech.
KRÁTCE: Vinohradská knihovna slaví

Pantomima v MinoruDivadlo Minor uvede dnes a zítra poslední premiéru sezony pantomimu Koukej, svět! Režisérem a jedním z mimů je Radim Vizváry, čerstvý držitel Ceny Thálie. V inscenaci určené dětem se kromě pantomimy objeví i masky a loutky. „Myslím, že Minor má krom jiného seznamovat děti s různými divadelními žánry. A právě pantomima se zatím na jeho repertoáru neobjevila. Doufám, že bude příjemným zpestřením a třeba i inspirací," uvádí dramaturgyně inscenace Petra Zichová. Významnou roli zde hraje i hudba, jejímž autorem je Matěj Kroupa.