„Doufáme, že loňská návštěva bude překonána, očekáváme půl milionu lidí. Festival jsme zatím nezpoplatnili s výjimkou audiovizuální show na Klárově," řekl ředitel festivalu Martin Pošta.

Signal, který byl britským deníkem The Guardian zařazen mezi deset nejlepších festivalů světla v Evropě, se bude prezentovat 16 světelnými instalacemi, třemi videomappingy a jednou sférickou projekcí na Klárově. Půjde o nafukovací kupoli o velikosti pětipatrového domu. „Jedná se o jakési mobilní planetárium pro tři stovky lidí," uvedl programový ředitel festivalu Pavel Sedlák.

Další akcí bude například sedmdesátimetrová instalace, která se bude vznášet nad hlavami diváků. Jde o dílo Janet Echelmanové, americké umělkyně proslavené pestrobarevnými sítěmi reagujícími na okolní prostředí, vítr, vodu i slunce.

Jednosměrná festivalová trasa

Organizátoři v centru města pro návštěvníky zvolili jednosměrnou festivalovou trasu. „Je to samozřejmě otázka volby každého, jde o doporučený postup, který zlepší průchodnost ulic," doplnil Pošta. V centru města se bude nacházet množství občerstvovacích stánků, kde si zájemci mohou zakoupit i upomínkové předměty a průvodce festivalem s mapou.

Poprvé se v rámci festivalu uskuteční program pro odborníky, a to konference Signal Future Forum a vzdělávací platforma Transmit.

Pražský magistrát se na akci podílí pěti miliony korun, celkový rozpočet festivalu činí podle ředitele Pošty přibližně 27 milionů korun. Pořádající společnosti Signal production má za sebou mimo jiné organizaci festivalů světla v Bukurešti a Plzni. Tuto sobotu představí videomappingovou projekci v sále pražského Rudolfina za doprovodu České filharmonie.

Více informací ZDE.

Čtěte také: Festival Signal hlásí rekord: navštívilo ho skoro půl milionu lidí