„Symbol jelena si do znaku dala také Izraelská pošta. A podobně jako její červené poštovní vozy s logem jelena křižují celou zemi, a dokonce i dnes, v éře internetu, zajíždějí až do nejodlehlejších končin, tak i dílo Orit Išajové metaforicky objímá celou zemi. Odtud byl převzat název této výstavy i s celou škálou skutečných a symbolických významů, jež s sebou nese," uvedla kurátorka výstavy.

Letní scéna divadla Ungelt. Ilustrační foto.
Letní scéna pražského Divadla Ungelt letos nabídne 54 večerů

Autorčiny práce jsou velmi osobní

Šestapadesátiletá Išajová zkoumá realitu prostřednictvím výjevů ze svého okolí, zachycených na klasických či jinou formou zpracovaných fotografiích. Tvoří buď samostatně, nebo ve spolupráci s veřejností. Svým hledáním a tím, jak využívá dosavadních forem zobrazování a interpretace, se snaží upozorňovat na společenské a politické otázky rezonující v izraelské společnosti.

Autorčiny práce jsou velmi osobní, úzce svázané s místem vzniku, vzhledem ke společenským, politickým a bezpečnostním proměnám v dnešním světě jsou podle kurátorky univerzální. Išajová pracuje tak, že narušuje klasické vazby mezi předměty, místy i osobami a navazuje nové spojitosti. A chce, aby diváci její poselství rozluštili.

Dvě podlaží galerie jsou rozčleněna 

Pomocí dekonstrukce a následného složení obrazu tak jedinečným způsobem představuje centrum i periferii, jednotlivce i komunitu, národ i armádu, město i kibuc, první osadníky i nové přistěhovalce, bolestné ztráty i naději, minulost i přítomnost.

Dvě podlaží galerie jsou rozčleněna do částí představujících díla autorky vytvořená v různých médiích od fotografie přes lept až po videa a instalace. V souladu s povahou děl jsou ve spodním podlaží vystaveny práce monochromní, zatímco v horním podlaží práce v barvě.