Snímek je věnován manželce Václava Havla, kamarádce, která nezkazila žádnou legraci, houbařce, milovnici přírody i ostré glosátorce a statečné disidentce Olze Havlové (1933 - 1996).

V Aeru bude při té příležitosti otevřena putovní výstava fotografií Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové zachycující její začátky a Olgu Havlovou při práci s lidmi s handicapem. Dokument ji přibližuje z civilní stránky. Režisér nechal promlouvat dosud nezveřejněné archivní záběry včetně těch z Originálního Videojournalu, fotografie i osobní zpovědi přátel. Na plátně se objeví například Vratislav Brabenec, Anna Freimanová, Jane Fondová, Ivan M. Havel, Vladimír Hanzel, František Horáček, Jan Kašpar a Andrej Krob.

„Já už jsem před lety k 75. nedožitých narozenin paní Olgy připravila malou knížečku vzpomínek na ni. Teď, když se blížily osmdesátiny, povedlo se díky Knihovně Václava Havla tento sborník rozšířit. A protože se sešla spousta zajímavého nového materiálu, napadlo nás, že by to šlo zužitkovat v dokumentárním snímku," řekla po úterní projekci v Praze Anna Freimanová. Vznikl v nadaci Film&Sociologie a do kin ho uvede distribuční společnost Aerofilms.

Zajímavý fotografický materiál

Freimanová měla především k dispozici zajímavý fotografický materiál, který Jan Kašpar před svou smrtí dal k dispozici. „Další přidali Ivan Havel s manželkou Dášou, což jsme obohatili filmovými záběry z Originálního Videojournalu," dodala k filmu. Natočil ho stejný tým, který dal v roce 2007 vzniknout dokumentu Občan Havel.

„Naším cílem bylo představit Olgu Havlovou mladé generaci. Vznik filmu podpořila také Knihovna Václava Havla, Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, Státní fond kinematografie a na portálu hithit skoro stovka přispěvovatelů," uvedla producentka Jarmila Poláková.

Bližší informace jsou na internetové adrese www.olgafilm.cz.