Přesto se díky častým vzpomínkám členů kapely i projekcím s archivními záběry nad hlavami posluchačů vznášel duch původního zpěváka Queen Freddieho Mercuryho. Ten v roce 1991 podlehl chorobě AIDS.

Mercuryho pozdravil jak nový zpěvák Lambert, tak jeden ze zakladatelů kapely, kytarista Brian May, v akustické verzi písně Love of My Life. „Pojďme, budeme zpívat a zkusíme udělat kouzlo," vyzval May publikum krátce předtím, než se na projekční ploše objevil záběry Mercuryho. Legendární zpěvák se do programu dostal i v závěru koncertu, když se v Bohemian Rhapsody střídal Lambert ve zpěvu s archivním záznamem Mercuryho.

Lambert nedávno nahradil Paula Rodgerse. Z původních členů londýnského kvarteta zůstali pouze kytarista May a bubeník Roger Taylor. Baskytarista John Deacon se k obnovené skupině nepřipojil. Na letošním turné se baskytary ujal Neil Fairclough. Přestože část příznivců změny nepřijala a obviňuje zbytek kapely, že udržuje jméno Queen zejména kvůli penězům, turné provází velký zájem.

Vystoupení před natěšeným publikem zahájila skladba One Vision z roku 1985, která se o rok později objevila na albu A Kind of Magic. Následovala ještě starší píseň Stone Cold Crazy z desky Sheer Heart Attack z roku 1974. Známé baskytarové sólo pak uvedlo 35 let starý hit Another One Bites the Dust z úspěšného alba The Game

Nový zpěvák Queen, dvaatřicetiletý Američan Lambert, na sebe před lety upozornil úspěchem v televizní pěvecké soutěži v USA. Jeho debutové album For Your Entertainment si před šesti lety vysloužilo nominaci na cenu Grammy za nejlepší mužský popový hlasový výkon.

„Nejsem Freddie"

„Na pódiu jsem Adam, ne Freddie. Nesnažím se být on. I když on byl tak skvělý… Jeho nahrávky a vystoupení byly tak neuvěřitelné, že jsem si nemohl pomoct a musel jsem se jimi inspirovat. Po technické stránce se od jejich muziky nechci moc odchýlit, ale snažím se na všem zanechat svou stopu," uvedl před časem Lambert.

Lambert je Mercurymu fyzicky více podobný než jeho předchůdce Rogers a například ve skladbě Killer Queen prokázal podobné herecké nadání a zálibu v extravagantním oblečení. Oba zpěváky také spojuje homosexuální orientace.

Vedle Lamberta a Maye se naživo pěvecky uplatnil také bubeník Taylor, který odzpíval hity Under Pressure, These Are the Days of Our Lives a A Kind of Magic. Za světelných a pyrotechnických efektů všichni hudebníci předvedli své hráčské umění v efektních sólech.

Skupina Queen začala evropské turné 13. ledna v britském městě Newcastle a v jeho rámci absolvuje celkem 26 vystoupení po celé Evropě. V programu jsou staré hity jako Bohemian Rhapsody, Killer Queen, Love of My Life či We Will Rock You. V přídavku nechybí We Are the Champions.