Termín mockument si autor vypůjčil z kinematografie, kde označuje zobrazení nereálných události formou dokumentárního filmu. Slovo mockumentary vychází z anglických slov mock (falešný) a documentary (dokumentární). V Česku podobně vznikly hudební mockumenty Visací zámek 1982 - 2007 nebo Mňága - Happy End, mockumentem jsou i Ropáci Jana Svěráka, ocenění studentským Oscarem.

Z představení Mlynářova opička.
Národní divadlo uvede 25. května komedii Mlynářova opička

Vedle tanečníků jsou i klasičtí herci 

„Wim Vandekeybus v každém ze svých projektů hledá. Každé jeho představení se pouští směrem k neznámému a teď se rozhodl udělat představení vyjadřující se k závažným tématům současnosti," uvedl ředitel Archy Ondřej Hrab. V díle o novodobém spasiteli pracuje Vandekeybus s dramatickým textem, který pro inscenaci vznikl. Představí tak divadelní narativ, který je pro jeho dřívější choreografie netypický. Vedle tanečníků obsadil klasické herce.

Ultima Vez v Arše pravidelně hostuje od roku 1995, od té doby mají čeští diváci možnost sledovat tvorbu jednoho z nejvýznamnějších světových choreografů i jeho uvažování o současném tanci. Jeho tvorba je charakteristická radikálním pohybovým divadlem plným konfrontací, emocí a energie, jehož hnacím motorem je konflikt, síla a vášeň.

Jiří Kylián.
V Praze začne festival nonverbálního divadla