Ve své době provokativní stíhaný román, který byl zařazen na index knih zakázaných katolickou církví, patří i dnes k povinné četbě. Témata, kterých se inscenace dotýká, lakonicky shrnuty do hesla Láska a peníze, rezonují s našimi životy tady a teď, komentovala to autorka jevištní úpravy a dramaturgyně této scény Iva Klestilová. Hrdinku příběhu chápe.

Divadlo Pod Palmovkou. Ilustrační foto.
Film Woodyho Allena Mocná Afrodíté ožije v Divadle Pod Palmovkou

Ema je provdána za venkovského lékaře 

„Kdo z nás netrpí někdy touhou po něčem lepším, kvalitnějším, po něčem, co by dalo našemu životu jiskru a napětí. Kolik lidí trpí prázdnotou proto, že mají pocit, že se jim v životě nedostalo toho, co si podle jejich názoru zasloužili," uvedla.

Ema je provdána rodiči za venkovského lékaře Karla Bovaryho, který svoji ženu bezmezně miluje, ale ona upadá do monotónnosti manželského života. Jejich spojení vyvolává u mnohých údiv. Nedokážou si vysvětlit, co je spojuje. Proč žije tak krásná žena s mužem, který je nudný, nespolečenský a ustrašený. I proto se Ema stává terčem touhy některých mužů, kterým nakonec podlehne.

TUNEL POD PALMOVKOU vzbuzuje diskuse. Zastánci v něm vidí jediné řešení, odpůrci zbytečnou stavbu. Alternativním řešením může být zprůjezdnění ulice Na Žertvách, ani to však není ideální. Dnes zde jezdí pouze tramvaje. Ilustrační foto
Tunel pod Palmovkou víří emoce místních

Po vydání románu byl Falubert soudně stíhán

Podle literárních znalců vstoupil francouzský romanopisec Gustave Flaubert (1821-1880) do literatury jako romantik, aby se později ocitl mezi takzvanými kritickými realisty, dokonce až na hranici naturalismu. Jako romantik promítal do své tvorby představy své mladosti, obdivoval Byrona, Scotta, Chateaubrianda či Huga.

Po vydání románu byl Flaubert soudně stíhán. Na základě vytržených úryvků "lascivních líčení" milostných dobrodružství Emy Bovaryové byl stíhán pro urážku veřejné mravnosti a manželské instituce. Při soudním líčení v roce 1857 byl obvinění zproštěn. Jako Karel Bovary se představí Martin Hruška, v dalších rolích pak Radek Valenta, Zuzana Slavíková, Jan Teplý či Ondřej Veselý.

Tisková konference k premiéře hry Laskavá bohyně v Divadle pod Palmovkou v Praze. V hlavní roli se představí herec Jan Teplý (na snímku).
Divadlo pod Palmovkou uvede inscenaci Laskavé bohyně