„Inscenace vtáhne publikum do děje. Diváci se stanou porotci a na konci inscenovaného soudního procesu, za použití hlasovacího zařízení, sami rozhodnou o vině či nevině obžalovaného," řekla novinářům mluvčí MDP Hana Morávková. Hra se podle ní nezabývá jen aktuálním tématem - terorismem, ale klade důraz i na osobní zodpovědnost jednotlivce. Poprvé se toto drama divákům představí 11. listopadu; měsíc před tím se uskuteční česká premiéra v brněnské Redutě.

Rocker Ivan Král.
Ivan Král: Manipuluje s námi propaganda. Čtěte a tvořte si svůj vlastní svět

Zapojí se i MDP

V zápletce příběhu terorista unese civilní letadlo a chce je navést na stadion, na kterém jsou desítky tisíc lidí. Pilot stíhacího letounu stroj sestřelí. „Před publikem se pak odehrává soudní přelíčení, kde se neřeší jasná vina teroristy, ale vina pilota. Diváci se stanou porotci. Hlavním tématem je morální problém, před který hrozba terorismu staví celý náš západní svět," uvedl Zajíc.

Výsledky hlasování těch, kteří inscenaci viděli, jsou na webových stránkách www.terror.theater. „Městská divadla pražská se také do toho zapojí, takže i čeští diváci budou moci sledovat, zda byl obžalovaný shledán vinným, či nevinným," dodal Zajíc. V inscenaci se představí Milan Kačmarčík, Zbigniew Kalina, Tomáš Novotný, Jitka Smutná, Lukáš Jurek a Evellyn Pacoláková.

Již tradiční operní představení v přírodním divadle v pražské Šárce, tentokráte Dvořákův Jakobín, proběhlo 3. září.
OBRAZEM: Dvořákova opera Jakobín zazněla v Divoké Šárce

Po premiéře v roce 2015 v berlínském Deutsches Theater a frankfurtském Schauspielhausu se hra stala fenoménem v dalších více než 30 evropských divadlech. Divácký ohlas vzbudil i televizní film z produkce ARD. Ferdinand von Schirach patří k nejúspěšnějším německým autorům. Náměty pro svoje napínavé detektivní příběhy čerpá z vlastní právnické praxe.