„Každý rok vybíráme z našeho repertoáru populární představení komediálního žánru, letos to bude v Divadle ABC muzikál Bedřich Smetana: The Greatest Hits a v Divadle Rokoko uvedeme Gogolovu komedii Hráči," říká Tereza Mrzenová z Městských divadel pražských a dodává, že po představení bude pro diváky připraven přípitek a ohňostroj.

Nedaleko od Městských divadel pražských, v divadle Kalich, se poslední den v roce ponese na vlně Pomády. Legendární muzikál zde měl premiéru v září a podle mluvčího divadla Jaroslava Panenky se stal hitem letošní sezóny. Podle jeho slov se diváci mohou na Silvestra těšit na více improvizace a vtípků, které si herci v běžných reprízách nemohou dovolit. 

„Jindy přísný dozor nad představením protentokrát poleví, tvůrci přivřou jedno oko a hercům je dovoleno vzít inscenaci do svých rukou. Nemusí se striktně držet narežírovaného aranžmá jako při běžných reprízách," dodává Panenka. „Jak velí tradice, představení si tanečníci pro silvestrovské publikum upraví trochu po svém a vše se odehraje v rozpustilejší atmosféře než obvykle," souhlasí s tím, že na Silvestra vládne i v divadle odlehčená atmosféra, Jan Plíhal z Nové scény Národního divadla. Zde uvedou 31. prosince představení „Legendy magické Prahy" v podání uměleckého souboru Laterna magika.

Tancovačka pro diváky, Techtle mechtle i přípitek s herci

„Techtle mechtle aneb Když to jde, je to super… když ne, je to ještě lepší!" Tak zní název komediálního silvestrovského představení, které uvede Divadlo Na Fidlovačce. „Stejně jako v minulých letech se těšíme, že si s našimi diváky sejdeme a společně si připijeme na úspěšný a šťastný rok 2013. Letos pro naše příznivce navíc chystáme zajímavé překvapení," říká Barbora Tůmová z Divadla Na Fidlovačce.

Dvojí dávku muzikálu Chicago dopřeje návštěvníkům v posledním dni v roce divadlo Pod Palmovkou. Po představení si diváci s herci připijí na nový rok a budou mít také možnost setkat se s nimi osobně. „Herci si s diváky popřejí vše nejlepší, vzájemně si popovídají a zájemci od nich mohou dostat autogram," říká mluvčí divadla Pod Palmovkou Kateřina Riethofová.

V Divadle v Celetné oslaví příchod nového roku už den předem 30. prosince přichystá zdejší divadelní spolek Kašpar „Tancovačku" a půjde o vůbec první oslavu Silvestra, kterou na této scéně pro diváky připravili. „Slavíme už 30. prosince to abychom nepropásli první vteřiny posledního dne. Za Kašpary zaručujeme mikrofony, skvělou kapelu James Band, taneční parket a dobře vychlazené šampaňské," zve do Divadla v Celetné jeho mluvčí Lenka Bočková.

Letos poprvé oslaví Silvestra rovněž v Divadle na Vinohradech, kde od 14 hodin uvedou populární komedii Brouk v hlavě. „Tento divácký hit v hlavní roli s Viktorem Preissem, Ivanem Trojanem a Simonou Postlerovou budeme hrát už ve 318. repríze. Na našem repertoáru je nepřetržitě od roku 1996," uvádí Zuzana Paulusová z Divadla na Vinohradech.

Michaela Rozšafná