Rodinnou historii a kořeny, ze kterých vzešla ikona 60. let a jeden z nejznámějších představitelů pop artu Andy Warhol, ukazuje výstava v Galerii GOAP na Staroměstském náměstí v Praze. Příběh o tom, jak se Andrew Warhola stal Andy Warholem, jak zní její podtitul, je rozdělena do dvou částí.

Čtěte také: Ikona pop-artu Andy Warhol rád nakupoval a telefonoval

K vidění jsou nejznámější díla 

Ta první s názvem Warhol/Warhola představuje umělce jako autora proslulých grafik s portréty Marilyn Monroe, které se staly ikonickou záležitostí pop artu. Objevují se zde i méně známé soubory, jakými jsou například série Black and White Flowers, které jsou kolorované samotným autorem.

Tyto soubory pocházejí z pozdějších let a je u nich patrný rukopis typický pro začátek Andyho kariéry. Subtilní kresba ho provázela obdobím 50. let, kdy se věnoval především práci propagačního grafika. Na výstavě můžeme vidět výjimečnou sbírku asi čtyřiceti obalů LP desek: od těch raných, např. Čajkovského Labutího jezera, přes nezapomenutelný booklet Rolling Stones („ten se zipem") až k slavnému obalu jednoho ze symbolů Factory v 60. letech The Velvet Underground & Nico, jejichž titul zdobí pověstný žlutý banán.

Výstava je otevřena u příležitosti výročí Warholova umrtí

Druhá část výstavy se zaměřuje na Warholovu rodinu a původ. Sekce věnovaná Andyho matce Júlii dokazuje, nakolik byla důležitou a nedílnou součástí jeho života a jak moc jej inspirovala. „Představovala spojení se starým světem a Andy byl výkvětem čehosi nového plodem její energie," řekl Andyho synovec James Warhola.

Samostatnou kapitolu expozice tvoří exkluzivní fotografie a dokumenty sestřenice Christiny Soley z posledního rodinného rozloučení s Andym. Propojení Andyho Warhola a Československa je uzavřeno snímky křížů a náhrobků na hřbitově v Mikové (rodné vsi jeho rodičů), nesoucích jméno Varhola a Zavacký (rodné jméno Andyho matky). Výstava je otevřená u příležitosti 30. výročí Warholova úmrtí. Vznikla díky spolupráci Galerie GOAP a Ruda Prekopa, který je spolu s Michalem Cihlářem spoluautorem knihy Andy Warhol a Československo.