Jaké písně Depeche Mode v Praze zahráli1. Intro+Welcome to My World
2. Angel
3. Walking in My Shoes
4. Precious
5. Black Celebration
6. Should Be Higher
7. Policy of Truth
8. Slow (akusticky)
9. Blue Dress (akusticky)
10. Heaven
11. Behind the Wheel
12. A Pain That I'm Used To
13. A Question of Time
14. Enjoy the Silence
15. Personal Jesus
Přídavky:
16. But Not Tonight (akusticky)
17. Halo
18. Just Can't Get Enough
19. I Feel You
20. Never Let Me Down Again

Půl roku od vyprodaného koncertu na fotbalové Slavii v Edenu jsou zase v Praze a zase mají plno - tentokrát v libeňské O2 aréně. A docela klidně bych se vsadil, že minimálně polovina těch, co v pondělí přišli, byli také v červenci loňského roku.

A docela klidně bych se vsadil, že kdyby Depeche Mode ohlásili za půl roku u nás další koncert, přišli by zas. I když někteří z nich stejně jako já nemají rádi hudební jistoty. Ale „depešáci" jednoduše představují výjimku potvrzující pravidlo.

Podobně jako v létě si přivezli i zajímavou předkapelu. Loni s technickými problémy bojující CHVRCHES ale ještě úplně nepředvedli, co v nich je (měsíc po pražském koncertu totiž tahle synthpopová trojice s křehkým dívčím hlasem a melodiemi, co jen těžko dostanete z hlavy, vydala debutovou desku, která se hned zařadila mezi nejlepší nahrávky roku).

Letos američtí The Soft Moon kombinující post-punk s výraznou vizuální stránkou a temnou, až gotickou stylizací, odehráli v O2 aréně náladotvorné, pozoruhodné představení, ve kterém nejednou zazněl odkaz na hlavní hvězdy večera z dob desek Black Celebration a Music for the Masses.

Nevděčná úloha předkapely

Ale, jak poznamenal jeden návštěvník: „Tohle je nevděčná úloha. Kapela může dělat, co chce, a stejnak si skoro všichni přejí, aby už zmizela." Depeche Mode po svých předskokanech nechali publikum ještě tři čtvrtě hodiny počkat. Ovšem pak spustili show, která byla ještě o level výš než ta už tak vydařená z loňského léta.

Ne snad, že by kapela hrála výrazně jinak, jenom měla příhodnější podmínky než na otevřeném stadionu: lepší zvuk v sevřené aréně a hlavně… tmu, která od úvodního Intra a skladby Welcome to My World dala vyniknout precizním projekcím.

Ty si zaslouží zvláštní zmínku, protože Depeche Mode je dovedli takřka k dokonalosti, každá skladba rozvíjí vlastní téma, pracuje se s černobílým i barevným filmem, pečlivě komponovanými dlouhými záběry i rychle nastříhanými záběry dění z pódia… A přesto to dohromady funguje. Kapela si klidně dovolí třeba celou skladbu promítat na trojici obřích stěn psy - a píseň (Precious) to ještě pozvedne.

Jedna z příjemných nejistot

Těšíte se tak nejen na každou další píseň, ale i na to, co se objeví na stěně. To je jedna z těch příjemných nejistot a překvapení ve večeru, v němž jdete na jistotu. Dalším - pokud nestudujete koncertní setlisty předem - bývají akustická čísla kytaristy Martina Gorea.

Loni, 23. července, to v Praze nemohlo vyjít lépe: Gore totiž slavil narozeniny. Ale i letos, v „obyčejný" den, s ním davy zpívaly - tradičně skladby, které se tolik na koncertech nehrají: balada Blue Dress z Violatoru i pomalejší klavírní verze písně But Not Tonight byly povedenou volbou.

Ačkoli… v případě Depeche Mode a jejich výjimečné pozice u českého publika, pro které prvně hráli ještě za minulého režimu, v roce 1988, funguje skoro všechno. Nejen skladby z komerčně nejúspěšnějších desek z druhé poloviny 80. a první poloviny 90. let, ale i třeba novinky z loňského alba Delta Machine, jako jsou Angel, Slow a hlavně Heaven.

Prostě žádný lumen

Publikum - mimochodem, což se v O2 aréně nestává zas tak často, od první písně skoro na všech místech k sezení užívající si vestoje - s kapelou ještě několikrát dlouho po doznění posledního tónu skladby zpívalo, Gahan na pódiu dirigoval 17tisícový dav.

Potetovaný, zmalovaný, v propoceném lesklém outfitu, pohyby připomínaje tanečníka ve veřejném domu - prostě žádný lumen - přesto člověk, kterému věříte každé slovo a pohyb, hudební kazatel, který vám možná už neřekne nic nového, ale stejnak byste na něho klidně zítra šli zas. Kolik kapel tohle dokáže?

Koncert Depeche Mode? Jako byste omládli o dvacet let, popsala čtenářka Pražského deníku„Byla jsem na nich teprve podruhé, ale řekla jsem si, že teď už nevynechám žádný koncert, protože byli zase úžasní," řekla čtenářka Deníku Petra Hýsková z Prahy 7, která se díky soutěži s našimi novinami mohla setkat i s kapelou.

„Působili na mě příjemně, jako naprosto pohodoví lidi. Vyfotili se s námi, podali jsme si ruce, popřáli nám příjemnou zábavu a šli jsme si to užít," popsala svoje setkání s trojicí, která prodala přes 100 milionů desek a platí za nejúspěšnější elektronickou kapelu všech dob, čtenářka.

Koncert si pak skutečně užila. „Potěšilo mě, že hráli dost starších věcí, na kterých jsem vyrůstala. Personal Jesus, I Feel You… Člověk zavře oči a připadá si o 20 let mladší, když ještě nechodil do práce a nic moc neřešil. A zážitek je to ještě o to větší, že lidi kolem jsou na stejné vlně, zpívá celá hala."

Připomeňte si: Depeche Mode zahalili Eden do temnoty