„Čokoládový veletrh se představí na prostranství o rozloze tisíc čtverečných metrů. Návštěvníkům nabídne tři hlavní sekce: velkou výstavu obalů čokolád z celého světa, kulinářskou přehlídku, na které pražští šéfkuchaři předvedou své nápadité recepty, a prodejní stánky partnerských organizací," uvedl hlavní organizátor festivalu Chris Delattre.

Čokoládový festival letos se věnuje nejen čokoládě, ale vaflím, perníku a bonbonům. „Návštěvníci také uvidí největší čokoládový cupcake v Česku. Věřím, že hodně sledované budou kulinářské přehlídky šéfkuchaře Davida Cirkva, který bude připravovat jídla podle zajímavých receptů: například malinové rizoto, „arborio", s bílými hoblinkami čokolády a marinovanou řepou nebo mrkvovo-čokoládovou polévku zdobenou sušeným perníkem. Kuchařka Michaela Čudová prezentuje například drůbeží paštiku s bílou čokoládou a brusinkami nebo grilovanou zeleninou s omáčkou z bílé čokolády a camembertu," podotkl Delattre.

Výstavní část festivalu

Ve výstavní části festivalu bude k vidění bezmála tisíc obalů čokolád z celého světa, které pro účely akce zapůjčil Stanislav Kramský. Výstavu doplní historické předměty, filmové dokumenty a fotografie vztahující se k výrobě čokolády či obrazy malované hořkou, bílou a barevnou čokoládou štětcem a špachtlí na plátno. Obrazy pocházejí z ateliéru umělce Vladomíra Čecha, přezdívaného „český Picasso". Vystaveny budou krajiny, portréty známých osobností a zátiší.

Připraveny jsou ochutnávky čokolád, prodejní stánky, představen bude velký svatební dort, vytvořený celý z bonbonů. Návštěvníci si budou moci zakoupit čokoládové pivo, ochutnat vafle i palačinky. Vstup na festival je zdarma. Po Praze se Čokoládový festival chystá i do Ostravy, Pardubic, Liberce, Olomouce, Plzně a dalších měst. Festivaly se budou konat až do dubna příštího roku.