V jednoduchosti je krása. A fotografování je krásné právě v tom, že je jako forma výtvarné či umělecké seberealizace jednoduše dostupná v podstatě každému. Nadace Jedličkova ústavu proto uspořádala projekt „Cesta k radosti", který dal mladým lidem s handicapem možnost vzdělávat se v oblasti fotografování na pravidelných seminářích.

Na semináře spojili své síly pod vedením uměleckého fotografa Romana Blaška a vytvořili několik svých pohledů na „Cestu k radosti". Druhou část úsilí vložili do projektu právě čeští umělečtí fotografové (jmenujme například Jana Saudka, Roberta Vano, Antonína Kratochvíla, Františka Dostála, Jovana Dezorta, Romana Sejkota, Miroslava Vojtěchovského, Mariana Beneše a další), kteří některá svá díla věnovali na podporu charitativních projektů realizovaných Nadací Jedličkova ústavu.

Dražba všech fotografií

Výsledkem jejich spolupráce je celkem 89 signovaných fotografií, které si budete moci prohlédnout na výstavě, která bude přístupná do 10. března. Ale nejen to. 25. února se lze zúčastnit dražby všech fotografií a svou částkou tak přispět na podporu integrace lidí s tělesným postižením na pracovním trhu v rámci tranzitního programu grafického studia Maturus.

V tranzitním programu studia Maturus se mohou absolventi škol Jedličkova ústavu a další lidé s handicapem vzdělávat pod vedením zkušeného lektora v grafických a počítačových dovednostech. Zažívají prostředí reálné firmy, komunikují se zákazníky o reálných zakázkách, získávají tolik potřebnou praxi, posilují své kompetence a sebevědomí.

Stávají se tak součástí týmu a jsou po dobu programu regulérními zaměstnanci. Maturus tímto způsobem usiluje o zvýšení jejich šancí na pozdější uplatnění na otevřeném pracovním trhu.

Cesta k radostiTopičův salon, Národní 9, Praha 1 
otevřeno: pondělí až pátek od 10 do 17 hodin

Čtěte také: Praha chystá dostavbu Jedličkova ústavu na Vyšehradě