Náměstí nestačilo zájmu lidí, kteří obklopili pódium ze všech stran a koncert poslouchali i z nádvoří Pražského hradu. Davy, mezi nimiž bylo mnoho cizinců, cyklistů a maminek s kočárky, mohly dění na jevišti sledovat díky velkým obrazovkám přenášejícím přímý přenos České televize. „Myslím, že ještě nikdy v historii České filharmonie nesledovalo její koncert tolik lidí bez bot," komentovala s úsměvem jedna z dívek fakt, že mnoho posluchačů sedících na trávě v teplém počasí odložilo obuv.

Zazněl Janáček i Nino Rota

Na úvod zazněla 5. věta Sinfonietty Leoše Janáčka. Následovala skladba Villanella od Paula Dukase, v níž se představila hornistka Kateřina Javůrková. Nový koncertní mistr ČF houslista Jiří Vodička přednesl Cikánské melodie Pabla de Sarasateho a Lukáš Moťka část Koncertu pro trombón filmového skladatele Nina Roty. V premiéře poté zazněla nová kompozice Petra Wajsara pro čtyři fagoty a Oblivion Astora Piazzoly v úpravě pro anglický roh.

Koncert uzavřela čtvrtá věta Beethovenovy Deváté symfonie s Ódou na radost, při které se k ČF připojil nejen Český filharmonický sbor a pěvečtí sólisté, ale také žáci základních uměleckých škol z různých regionů ČR, kteří v minulých letech zažili projekt Společného orchestru. V houslích, violách a violoncellech u každého pultu seděl vždy jeden filharmonik a jeden mladý hudebník.

Podpora Člověka v tísni

Letošní koncert opět podpořil nevládní neziskovou organizaci Člověk v tísni. Na její konto bylo možné přispívat zasíláním DMS během přímého televizního přenosu. Vybralo se přes 350 tisíc korun. Výtěžek z loňského koncertu ve výši 151 tisíc korun byl použit na zajištění asistentů pedagogů v sedmi nízkoprahových předškolních klubech a na podporu pražského vzdělávacího týmu.

ČF uzavřela sezonu koncertem pod širým nebem již počtvrté. Před třemi lety s ní na zcela zaplněném Staroměstském náměstí v Praze vystoupil i americký zpěvák a dirigent Bobby McFerrin.

Zářijový zahajovací koncert

Dirigentský tým ČF pod vedením Jiřího Bělohlávka posílí v následující 121. sezoně ruský umělec Semjon Byčkov. Vedle nich bude první český orchestr řídit dalších šest hostujících dirigentů.

Na koncertech ve Dvořákově síni vystoupí světoví sólisté v čele s houslistou Joshuou Bellem a sopranistkou Olgou Pereťjaťkovou. Zahajovací koncert se uskuteční 29. září v pražském Rudolfinu, jeho program nabídne díla Petra Iljiče Čajkovského a Gustava Mahlera. Více informací se nachází na www.ceskafilharmonie.cz.

Čtěte také: Z města mizí hudba, tvrdí pouliční umělci