Ve sborníku se nachází devět textů, fotografie a různé dokumenty. Vychází v české i německé knižní distribuci. „Jsem velkým příznivcem Mileny Jesenské," uvedl autor jednoho z textů, politik Petr Pithart. Ocenil mimo jiné reportáže Jesenské ze Sudet v roce 1938.

Uskutečnilo se scénické čtení

Při prezentaci se uskutečnilo scénické čtení z dopisů Jesenské z vězení v podání herečky Ivany Uhlířové za doprovodu hudebníka vystupujícího pod jménem Aid Kid. Uhlířová ztvárnila Jesenskou ve hře Mileniny recepty v pražském Studiu Hrdinů.

Psala i překládala

Fejetony, články a reportáže Jesenské se dočkaly světového uznání. Překládala mimo jiné Franze Kafku, s nímž se také sblížila. Právě jí Kafka adresoval své Dopisy Mileně. Své fejetony Jesenská shrnula do souborů Cesta k jednoduchosti a Člověk dělá šaty.

Překládala tvorbu německých, francouzských, anglických, amerických a ruských autorů. Byla jednou z prvních žen, které pronikly do pražských redakcí. Psala do Národních listů i Lidových novin, deníku Tribuna, magazínu Pestré listy. Články vydávala i knižně v Topičově nakladatelství. Velký úspěch slavila její kuchařka Mileniny recepty, ač sama nikdy nevařila.

Zemřela v Ravensbrücku

Krátce sympatizovala s komunistickou stranou, ale po zprávách o zločinech stalinismu z KSČ vystoupila. Psala do Přítomnosti Ferdinanda Peroutky, po jeho zatčení převzala vedení listu.

Po připojení Čech a Moravy k třetí říši přispívala Jesenská do časopisu V Boj a pomáhala při záchraně židovských rodin. Přivedlo ji to do nacistického koncentračního tábora Ravensbrück. V něm pracovala na ošetřovně, i v těžkých podmínkách si zachovala vnitřní svobodu, intelektuální nezávislost a praktický rozum. Její chatrné zdraví ale nevydrželo a 17. května 1944 zemřela.

Čtěte také: Netradiční opera v Divadle Disk připomene osud Anny Frankové