„Nejraději mám zapalovač a hned potom otvírák na pivo. Ale slyšel jsem, že to už Japonci spojily dohromady, takže by asi měli dostat nějakou cenu,“ žertoval herec Jiří Bartoška, když odpovídal na otázku, bez jakého designového kousku se nemůže obejít.

Byl jedním z čestných hostů, kteří se v sobotu večer účastnili slavnostního vyhlašování soutěže Czech Grand Design za nejlepší tuzemské počiny na poli designu v uplynulém roce. Spolu s herečkou Aňou Geislerovou předával cenu v kategorii módní designér roku autorce Zuzaně Kubíčkové. Právě Geislerová je známá tím, že má k módě velmi blízko a dokonce spolupracuje s jednou českou oděvní značkou.

Jako každoročně se galavečer konal ve Stavovském divadle, které zhruba od sedmi večer začali okupovat všichni to, co v designovém a společenském světě něco znamenají. Módní návrhářka Liběna Rochová, herečka Jana Plodková, kardiochirurg a kardiolog Milan Šamánek a dokonce i ministryně kultury Alena Hanáková.

Kromě vzniku dvou nových kategorií Designér šperku a Cena veřejnosti, byla novinkou letošního ročníku i změna na moderátorském postu. Marka Ebena vystřídala dvojice Tereza Voříšková a Kryštof Hádek, jež svou bezprostředností občas dokázali publikum pořádně rozesmát.

Poněkud strojený ceremoniál plynul v předem nastaveném tempu a výsledky nepřinesly nic překvapivého. Snad jedině absolutního vítěze, kterým se stala dvojice progresivních šperkařů. Zdeněk Vacek a Daniel Pošta poskytli Deníku exkluzivní rozhovor, který přineseme v zítřejším vydání.

Vítězové cen

Designér roku 2011: Rony Plesl

Módní designér roku 2011: Zuzana Kubíčková

Designér šperku a Grand designér roku 2011 : Zdeněk Vacek & Daniel Pošta

Grafický designér roku 2011: Štěpán Malovec

Fotograf roku 2011: Bára Prášilová

Obchod roku 2O011: Papelote

Výrobce roku 2011: Lasvit

Objev roku 2011: Klára Šumová

Cena veřejnosti: Jaroslav Bejvl

Síň slávy: Libuše Niklová

Czech Grand Design

Výroční ceny Akademie designu ČR mají za cíl upozornit veřejnost, odbornou i laickou, na mimořádné činy v oblasti designu. Jsou možností ocenit a medializovat práci konkrétních tvůrců a pomoci široké veřejnosti lépe se orientovat na scéně českého designu.

Akademie designu je volné uskupení teoretiků, kurátorů, kritiků a publicistů z oblasti designu.