„Celou desku měl tedy pod palcem Ondřej, se kterým jsem splynul v jednu osobu. Jsou na ní písně, které bude pravděpodobně někdo porovnávat nebo přirovnávat k šansonům, ale koneckonců, proč ne. Mají takový charakter. Jsou mimořádně osobní, všechny se mě nějakým způsobem týkají," říká Richard Müller, k němuž se během povídání přidává Dan Bárta.

Jak vaše hudební přátelství s Ondřejem vzniklo?

Richard Müller: Velmi paradoxně se odehrálo tak, že mě Ondřej oslovil ke spolupráci a já jsem ji po nějakém čase odmítl. Jeho se to dotklo, pochopitelně – je to celkem přirozený, ješitný moment muzikanta, a vlastně nejen muzikanta. Později jsme se ale k sobě přece jen dostali – přiznám se, že už ani nevím, jak a kde. Nějakým způsobem jsme se naladili na stejnou vlnovou délku a pustili se do realizace materiálu na desku „55".

Spolupracovali jste na dálku?

Richard Müller: Ondřej mi nejdřív mailem posílal demo snímky, já jsem si je doma v klidu poslechl, ale potom jsme už samozřejmě dělali spolu, přičemž on mě režíroval. Byla to vstřícná, vroucná a krásná spolupráce. Ondřej je fantastický muzikant, skvělý kluk, člověk i partner.

Co se textů týče – jak velkou měrou jste se na nich podílel?

Richard Müller: Minimální. Petrovi Uličnému, což je můj přítel z mládí, jsem jen nadiktoval některé slogany, tituly či pointy, všechno ostatní udělal za mě. Takže bych spíš řekl, že Petr je výhradním autorem textů.

Nakolik se bude deska vázat k turné, na které za pár dní vyrazíte?

Richard Müller: Ani moc ne, zazpívám z ní jen dvě písničky – titulní 55 a pilotní singl Julia Roberts. Převládat budou mé největší hity v netradičních šansonových úpravách (šňůra s názvem To najlepšie tour potrvá od poloviny října do poloviny prosince a zasáhne třináct českých a moravských měst, pozn.).

Vašimi hosty na pražském koncertu v divadle Hybernia budou Michal Pavlíček a Dan Bárta. Váže vás k nim nějaké výjimečné pouto?

Richard Müller: S Michaly Pavlíčkem a Horáčkem jsem vloni vydal desku Sociální síť. A tak jsem teď – v rámci vzpomínky na toto mimořádné pracovní a lidské setkání – přizval Michala Pavlíčka k živému vystoupení (Michal Horáček pro změnu Richardu Müllerovi před několika dny desku „55" pokřtil, pozn.). No a s Danem Bártou se známe, už jsme si spolu zazpívali a teď si to zopakujeme.

Kdy to bylo poprvé, připomeňte…

Dan Bárta: Před patnácti lety ve velké Lucerně, zazpívali jsme si tam Richardovu Tlakovú níž. Od toho okamžiku se mezi námi vytvořilo propojovací lanko, které třeba nějakou dobu mezi mnou a Richardem visí, ale čas od času ho napneme a drát se oživí. Takže to přišlo tak, že si v rámci naplánovaného koncertu opět zazpíváme Tlakovú níž, protože je to prostě naše dobré společné číslo. Myslím, že ten, kdo ho ještě neslyšel, z něj bude mít radost. A ten, kdo už ho slyšel, z něj bude mít radost zase.

Dojde i na vaše písničky?

Dan Bárta: Ano, zazpívám jednu svoji věc. A protože mám Richardovu tvorbu rád, tak možná dojde na píseň L:A:, kterou občas na svých koncertech dávám jenom v doprovodu kytaristy, nebo třeba na skladbu Vône, kterou jsem zpíval ve slovenském televizním pořadu, věnovanému Richardovu jubileu. Nebo Už asi nie si… Nebo uvidíme.

Když už spolu mluvíme, co dalšího máte v plánu?

Dan Bárta: Máme před dokončením nové desky J.A.R. – tam už jde jenom o to vymyslet dostatečně úchylný název a dementní obal, abychom ji mohli vypustit mezi lid. Kromě toho píšu nové věci pro Illustratospheru – hledám něco, co ve mně zní, abych to dokázal zvnějšnit, hm, a učím se to zapsat do nul a jedniček. S triem Roberta Balzara pracujeme na repertoáru; máme šikovného, velmi potentního pianistu Jirku Levíčka, s nímž se učíme tvořit společně.

Deska J.A.R. vyjde ještě letos?

Dan Bárta: Plánovali jsme ji na březen 2016, nebo možná už na září 2015, ale když to všechno dobře dopadne, tak snad ještě letos vyjde. Je taky úplně klidně možné, protože jsme svobodní tvůrci a času máme spoustu, že vyjde až začátkem roku 2017. Já mám víceméně hotovo – zbývá mně přezpívat jedna sloka, protože jsem předtím v jejím rámci nebyl dostatečně výrazově přesvědčivý.

Richarde, stejně jako Dan trávíte spoustu času na jevišti nebo ve studiu. Letos jste prý odehrál čtyři stovky koncertů!

Richard Müller: Já si to nepamatuju, pamatuju si jenom to, že jsem s vokální skupinou Fragile absolvoval 101 koncertů, což považuju za velké číslo. Ale jinak to opravdu nijak neregistruju. Každý si myslí, že jsem strašně vytížený, ale vůbec to není pravda. Mám období, kdy kromě toho, že poslouchám hudbu, nedělám nic. A věnuju se to, pokud je to možné, své rodině a malému synovi.

Richard Müller „To najlepšie tour 2016"

14. 10. Ostrava – Dům kultury
15.10. Krnov – Kofola Music Club
16. 10. Praha – Hybernia
1. 11. Karlovy Vary – Hotel Thermal
3. 11. Plzeň – Měšťanská Beseda
5. 11. České Budějovice – DK Metropol
7. 11. Ústí nad Labem – Severočeské divadlo
11. 11. Pardubice – Východočeské divadlo
12. 11. Náchod – Divadlo Dr. J. Čížka
13. 11. Liberec – Dům kultury
14. 11. Hradec Králové – KC Aldis
15. 11. Přerov – Klub Teplo
6. 12. Brno – Janáčkovo divadlo