Scéně v průchodu mezi Jungmannovou a Vodičkovou ulicí by mohlo svítat na lepší časy. Poté, co se z jejích prostor odstěhuje soubor Divadla Na zábradlí, jehož domovská scéna prochází rekonstrukcí, mohla by se z Divadla Komedie stát scéna zaměřená hlavně na mladé diváky. O dalším osudu Komedie totiž rozhodovala speciálně sestavená komise. A její představa je jasná.

Město má v plánu dovybavit budovu 

„Dopoledne se divadlo stane scénou určenou pro mladého diváka věkové kategorie 12 až 25 let. Večer by zde působily nezávislé soubory," vysvětlil radní pro kulturu Jiří Wolf. Představení pro teenagery by se mohlo chopit divadlo Minor.

Zájem o večerní působení už projevila třeba společnost Vosto5. Do divadla by se tak vrátily nejen klasické inscenace, ale i hry plné moderního kabaretu, klauniád a improvizace. Co se týče financování, jednotlivé soubory by musely platit nájem. Jak vysoký, zatím není jasné. Město má navíc v plánu dovybavit budovu divadelní technikou, investovat musí hlavně do osvětlení a ozvučení. „Podle hrubého odhadu by šlo o 10 milionů korun," dodal radní.

Dočasný rovná se trvalý?

Jednat se má o provizorium. Stav by ale mohl trvat rok, nebo také řadu let. Kdy se město pustí do nutných oprav, není jasné. Budovu totiž vlastní Generální finanční ředitelství České republiky, Praha je jen nájemcem. „Dokud nebude možná velká rekonstrukce, není myslitelné pronajmout prostor nastálo jednomu subjektu," vysvětlil Wolf.

To je důvod, proč se komise rozhodla pro takzvanou stagionu, prostor, kde by se střídaly různé soubory. Komise také navrhuje, aby se divadlo vrátilo pod patronát Městských divadel pražských. Zaštiťovala by ho instituce, která by se o něj byla schopná postarat. V souvislosti s tím chce město v letošním roce vypsat výběrové řízení na post nového ředitele Městských divadel pražských. Součástí kritérií by tak bylo i vytvoření koncepce právě pro Komedii.

O budoucnosti divadla se bude dál jednat

S navrhnutou koncepcí ale nesouhlasí řada politiků. Vadí jim zejména předimenzovanost plánu. „Podle mě by pod příspěvkové organizace neměly patřit stagiony. Je to nekoncepční, dává to najevo, že si s prostorem nevíme rady," řekl člen výboru pro kulturu Matěj Stropnický s tím, že si nedokáže představit, jak by se program tvořil.

„Stagiona a představení pro děti? To by se dohromady tlouklo. Nevidím důvod, proč by tam mělo být obojí," dodal. O přílišných ambicích hovoří i Albert Kubišta, další člen výboru. „Vytvoření takové dramaturgie by bylo na budoucího ředitele Městských divadel pražských příliš. Je to nesplnitelný úkol," uzavřel. O budoucnosti využití Divadla Komedie se tak bude dále jednat.

Nezbytné opravy Divadla na Vinohradech by měly trvat rok

Do generálních oprav se chce město pustit i v případě Divadla na Vinohradech. Budova je totiž v katastrofálním stavu. „Jeviště je momentálně životu nebezpečné," upřesnil Wolf. Do objektu je nutné investovat stovky milionů korun, jen jeviště by mohlo vyjít na 300 milionů. Nebylo totiž doposud opravováno a zůstává tak v podobě, jak ho vybudoval František Křižík. Nezbytné opravy by měly trvat přibližně rok.

Ve hře je také případná dostavba. V zadní části objektu by vznikla nová budova s moderním zázemím pro kulisáky. „Momentálně to je ale spíše zbožné přání. Výstavba je otázkou tří, čtyř let," dodal radní.

Práce na Státní opeře opět startují

Půl roku po posledním představení se konečně dala do pohybu rekonstrukce Státní opery. Na konci února totiž Národní divadlo konečně s vítězem výběrového řízení uzavřelo smlouvu. Práce doposud zdržovaly stížnosti na průběh výběrového řízení, které obdržel antimonopolní úřad. Po předání staveniště budou práce trvat 27 měsíců. Projekt vyjde asi na 800 milionů korun.

Opravovaná divadla v Praze. Infografika. Zdroj: Redakce