Nejvážnější problém podle něj představuje hledání nového šéfdirigenta. ČF to již řeší, v nejbližších dvou měsících však nebude komentovat žádná jména, dodal. "Odchod Jiřího Bělohlávka se na České filharmonii podepíše především lidsky. Je stále obtisknutý ve všem, co děláme. Z dlouhodobého hlediska je to pro nás velká ztráta a bude nám trvat rok až dva, než se pohneme dál," řekl Mareček.

Ředitel mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro Roman Bělor.
Bělohlávkovo úmrtí poznamená konec Pražského jara, řekl ředitel

Bělohlávek měl řídit zahajovací koncert 122. sezony 

Bělohlávek, který zemřel 31. května, měl řídit zahajovací koncert 122. sezony ČF 19. října v Rudolfinu, šest abonentních programů, zájezdy do zahraničí i další koncerty. "Oslovujeme dirigenty, hledáme řešení pro každý zájezd, snažíme se, aby se změnilo co nejméně programů," uvedl Mareček. "Každý ví, že je to mimořádná situace, a snaží se něco udělat, aby se alespoň část naplánovaných projektů uskutečnila. Není to volání do prázdna. Například Petr Altrichter, Jakub Hrůša a Tomáš Netopil projevili nesmírnou vstřícnost a upravili si své závazky s orchestry, v nichž působí nebo se kterými spolupracují," podotkl.

Camerata Salzburg.
Koncert Camerata Salzburg zahájila minuta ticha za Bělohlávka

Kandidáty na nového šéfdirigenta ČF již má

O jejich výběru mimo jiné rozhodovalo, kdo bude nejlépe vycházet s hráči ČF a který z dirigentů přijímaných orchestrem bude nejlépe fungovat směrem k abonentnímu publiku, nahrávacím společnostem, zahraničním pořadatelům a i k ministerstvu kultury. "Sešli jsme se s uměleckou radou orchestru a šéfy skupin a našli jsme jednotnou řeč v tom, jaké dirigenty bychom chtěli. Ale není to interpretační soutěž, proto neřekneme, v jakém pořadí je budeme oslovovat," uvedl Mareček. Mezi kandidáty jsou domácí i zahraniční jména.
Bělohlávkova práce se nyní rozloží mezi tým dirigentů. Nový šéfdirigent by mohl nastoupit k ČF nejdříve v říjnu 2018. "Je to tak padesát na padesát, musíme se o to pokusit," uvedl Mareček.

Turné ČF naplánované na nastávající sezonu se uskuteční v plném rozsahu. Orchestr čekají například zájezdy do Velké Británie, Švýcarska, Rumunska nebo Rakouska. Absolvuje také koncerty v Japonsku, Jižní Koreji a na Tchaj-wanu. "Ale máme řadu předsmlouvaných zájezdů od roku 2018, a někteří pořadatelé čekají, kdo pojede jako šéfdirigent. Proto musí být silný, aby se závazky předjednané pro Jiřího Bělohlávka dodržely," dodal generální ředitel ČF.

Koncert ČF k uctění památky zesnulého šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka.
Koncert ČF pro Bělohlávka zakončily slzy na jevišti i v hledišti