V Divadle DISK pak bude program pokračovat uvedením autorské inscenace Bezedno brazilského souboru Grupo de Teatro da Poli, která nabídne pohled do života a práce českého židovského filosofa Viléma Flussera.

Podle dramaturgyně festivalu Violy Baštýřové mohou letos diváci oproti minulým ročníkům zhlédnout i dvě představení česká (v podání Cyranových bot a Služebníků lorda Alfréda) a jedno slovenské (DZ Disk – na přehlídce bude již poosmé, v roce 2001 si odvezl Cenu diváků).

Kromě evropských jsou očekáváni i divadelníci z Jižní Ameriky a Asie. „Patří mezi ně soubory Al- Khareef ze Sýrie a Kompánia z Maďarska, které svedly v roce 2007 napínavou bitvu o přízeň obecenstva. Cenu diváků si nakonec s nepatrným náskokem odvezli Maďaři,“ připomněla Baštýřová. Po delší době dojde podle jejích slov i na one-man show, a to Zamilovaný Hitler v podání Dimitru Acrise z rumunského divadla Tonyho Bulandra.

„Před čtyřmi roky se nám podařilo navázat spolupráci s asijskými divadly. Festivalové publikum tak mělo možnost vidět inscenace vietnamského, thajského či korejského souboru. Pro letošní rok jsme do programu zařadili představení z východoasijské oblasti, tentokrát inscenaci podle předlohy známého polského avantgardního umělce Tadeusze Kantora Vělopolí, Vělopolí (Doodri, Doodri), kterou přiveze jihokorejské divadlo Changpa,“ doplnila Baštýřová.

Součástí Apostrofu budou i čtyři workshopy, do nichž se mohou zapojit zájemci z řad veřejnosti. První dílnu Konflikt a krize na jevišti povede dánský lektor Peter Rafn Dahm, druhou s názvem Interkulturní dialog řídí Kolumbijec Josue Gabriel Santamaría Perez a třetí Rozvíjení vnitřních procesů zase Brazilec Mauricio Schwab Veloso. Na čtvrtou dílnu Divadelní improvizace dohlédne česká lektorka Eva Elxa.

Festival Apostrof se bude konat do 1. července vždy v odpoledních a večerních hodinách na scénách Divadla Na zábradlí a Divadla DISK.