Studio Olgoj Chorchoj letos slaví nejen 25 let své existence, ale také celou řadu úspěchů v rámci sedmnáctého ročníku Designbloku. Tvorbu Jana Němečka a Michala Froňka mohou návštěvníci zhlédnout hned v několika instalacích.

Velký úspěch slaví svítidla TIM, která navrhla dvojice pro značku Bomma. Za svítidla inspirovaná světem postaviček Tima Burtona, která návštěvníci najdou v Superstudiu, si značka odnesla Cenu šéfredaktorů v kategorii Nejlepší kolekce svítidel. Porotu zaujaly také nože Mikov rovněž v podání Olgoj Chorchoj, které byly oceněny v kategorii Nejlepší nový výrobek.

Ve vstupní části průmyslového paláce si mohou návštěvníci všimnout objektu, který vznikl v rámci společného projektu s vizuálním umělcem Jiřím Černickým Light Infusions za podpory Dvorak Sec Gallery, kde byl také poprvé vystaven. Dvojice designérů se nepředstavila jen v prostoru holešovického výstaviště, ale také na řadě míst po Praze. V galerii Qubus + Křehký jsou vystaveny mísy, které vznikly pro českou značku Křehký.

Výchova nové generace designérů

Michal Froněk a Jan Němeček působí na pražské UMPRUM jako vedoucí ateliéru produktového designu, kde vychovávají novou generaci designérů. Práci jejich studentů mohou návštěvníci Designbloku vidět například v instalaci značky Vitra, která představuje stůl Hack a židle Allstar od Konstantina Grcice nebo v instalaci Pro lepší město, která vystavila návrh nového městského mobiliáře pro Prahu.

Za své celkové působení nejen na Designbloku, ale i na české scéně byla dvojice oceněna hlavní cenou Designbloku. Vítěze vybírala porota složená z českých i zahraničních novinářů a šéfredaktorů prestižních médií mezi všemi účastníky letošní přehlídky.

Hlavní cena byla vyhlášena v neděli 25. října během slavnostního galavečera Designbloku na Škoda Design Runway ve střední hale Průmyslového paláce. Studio Olgoj Chorchoj si za své vítězství odneslo hlavní cenu, kterým je perníkové srdce a možnost samostatné prezentace na Designbloku´16 zdarma. Návštěvníci si mohou tvorbu dvojice designérů prohlédnout na Designbloku do úterý 27. října.

Designblok také každoročně podporuje charitativní projekt, jehož výběr zároveň zrcadlí téma celého ročníku. Letošním tématem je Svoboda, proto se pomoc zaměřila na oblast lidských práv, ve které již více než dvacet let pomáhá organizace Člověk v tísni. Organizace byla podpořena finančním darem a propagací v rámci Designbloku 2015.

Čtětet také: UMPRUM slaví 130 let a při Designbloku otevírá své ateliéry