„Organizace je na mnohem vyšší úrovni. Dělá se tu všechno jinak, než jsem býval zvyklý. Z týmu jsem nadšený, kluci jsou moc fajn. Hráči jsou kvalitnější. Zatím mám jen dobré pocity,“ vypráví útočník. Ani ve městě se pětadvacetiletý hokejista neztratí, i když na davy není zvyklý.

„Když jdu na oběd, potká-vám spousty lidí, to jsem ještě nezažil. Ale jinak je vše v pohodě, spousta lidí mluví anglicky. A když ne, taky se nějak domluvíme. Do češtiny se ale pouštět nebudu,“ usmívá se.

Gólman David Honzík bojuje ve Spartě o post jedničky
Se Spartou slavil tři tituly. Teď chce Přikryl dovést k trofeji své nástupce

Švéd v Norsku

Jeho hokejová pouť začala v Lillehameru, přitom jeho rodiče jsou Švédové a on sám se narodil v městečku Mora. Do Norska se Reichenbergovi vydali, když malému Alexovi byly dva roky. Jeho otec Ronny taktéž hrával hokej a do sousední země šel za novým angažmá. „Táta mi vždy velmi pomáhal, ještě teď mi dává rady, když má možnost sledovat nějaké mé utkání. Říká mi, na co se soustředit. Umí mě psychicky povzbudit, když se mi nedaří.“

Hráči Sparty. Ilustrační foto.
Hokejová Sparta vyřešila přetlak mezi obránci

Rodina v Norsku zakotvila a Alex dostal možnost reprezentovat svou novou zemi. „Když jsem vyrůstal, vzhlížel jsem ke švédským hráčům. Je pro mě ale skvělá příležitost hrát za Norsko. Můžu se potkávat s těmi nejlepšími,“ vysvětluje Reichenberg. Loňskou sezonu zakončil dokonce účastí na mistrovství světa, kde byl po skvělých výkonech zvolen mezi tři nejlepší hráče svého týmu. „Šampionát byl zatím nejlepší zážitek mé kariéry. Snad se dostanu i na olympiádu,“ přeje si forvard.

Rekordní zápas

V norské lize oblékal po přestupu z Lillehammeru poslední dva roky dres Storhamaru. V loňském play-off se stal součástí neskutečného rekordu. Páté utkání čtvrtfinálové série proti Sarpsborgu rozhodla branka až v osmém prodloužení, v čase 217:14.

Hráči Sparty.
Sparta nezvládla přesilovku

Reichenberg se zapsal do historie, ale doufá, že už nic podobného nebude muset nikdy absolvovat. Hrálo se jedenáct třetin, což jsou téměř čtyři zápasy. „Bylo těžké soustředit se, tělo už bylo vyčerpané. Snad dvacetkrát mě chytaly křeče. Je skvělé být součástí něčeho takového. Podobné utkání bych už ale hrát nemusel,“ líčí se smíchem.

Velký fanoušek kopané se v Praze chystá navštívit také zápas svých „kolegů“ z Letné. Reichenberg do patnácti let sám hrával, než se definitivně rozhodl pro hokej. Láska ke kulatému míči mu však zůstala, jeho oblíbenci jsou Manchester United. „Zlatan Ibrahimovič je nejlepší, ale ten už v týmu nehraje. Mám rád ale i Paula Pogbu nebo Romelu Lukakua,“ dodává.

Slavia zvítězila nad Brnem 4:0 a mohla slavit titul
Deset let od památné chvíle. Slavia bojuje o Ligu mistrů