„Strašně jsme do šestky chtěli. Kdybychom dneska jakkoliv bodovali, tak jsme si to mohli v Plzni rozdat s Olomoucí na dálku o přímý postup. Ale myslím, že se ta šestka nelámala dneska. Kolem Vánoc jsme měli takovou divnou sérii a ztratili jsme některá utkání, která jsme měli vyhrát," řekl asistent trenéra Chomutova Jan Šťastný.

Sparta byla v úvodu aktivnější a k prvnímu většímu ohrožení Kristanovy branky se dostal Klimek. Na druhé straně musel Taylor zasahovat proti Červenkovi a Ölvecký bekhendem přestřelil.

Za Pražany ještě neuspěl Forman, ale v sedmé minutě už se sparťané radovali. Dragoun nabil mezi kruhy obránci Piskáčkovi, který tvrdou ránou překonal slovinského gólmana.

Odpovědět mohl Červenka z rychlého brejku a další možnost měl Ölvecký. Zvýšit náskok hostů se snažil dvěma pokusy v rychlém sledu Přibyl. Při vyloučení Čajkovského neuspěli s dorážkami Rutta a Račuk, ale v 16. minutě už Piráti zužitkovali přesilovku pěti proti třem.

Červenka našel před brankou Růžičku, který si připravil střeleckou pozici a zamířil k levé tyči. Hned v prvním duelu po šestizápasové absenci v sestavě se tak syn kouče Pirátů Vladimíra Růžičky prosadil. Před pauzou ještě ve vlastním oslabení zahrozil Červenka.

Videorozhodčí v akci

Severočeši odolali i ve zbytku oslabení v úvodu druhé části. Ve 24. minutě Kristan kryl Pechův pokus. Při Hlaváčově vyloučení si po Ruttově střele sudí ověřili u videorozhodčího, zda puk neskončil za brankovou čarou.

Sparta se po následném trestu pro Poláška ubránila i 22 sekund ve třech proti pěti. Za Spartu pak zahrozil Dragoun, ale větší šanci měli v 37. minutě domácí. Růžička se dostal do úniku, ale minul.

„To byla škoda, protože mi tam mezi kruhy skočil puk. Také jsme ve druhé třetině neproměnili další přesilovku pět na tři. Za stavu 1:1 jsme tam měli dvě tři šance. Kdyby to bylo 2:1 pro nás, tak jsme mohli zápas vyhrát," litoval Růžička, který prožívá těžké chvíle po matčině úmrtí.

Piráti sice na přelomu druhé a třetí třetiny odolali při Červenkově vyloučení, ale pouhých šest sekund po jeho návratu už hosté tlak proměnili v opětovné vedení. Hlaváčův pokus ještě Kristan stihl vyrazit betonem, ale puk se pak dostal k Hlinkovi, který zakončil do prázdné branky.

Hned za 50 vteřin po Hamiltonově přihrávce snadno zvýšil Hlaváč a Pražané si dvoubrankový náskok už do konce utkání pohlídali. Sami ještě neproměnili 38 vteřin trvající výhodu pěti proti třem.

Hra neměla žádný spád

„Hodně se vylučovalo, takže hra neměla spád. My jsem pak za jednu minutu dali na 3:1 a pak jsme to už udrželi. Bylo to takový rozkouskovaný, nic moc tempo. Ale zvládli jsme to pro nás dobře," zhodnotil zápas Jan Hlaváč.

V 55. minutě se poprali Chrpa se Švrčkem, stav se už ale nezměnil. Chomutov se po pátečním duelu v Plzni dozví, zda narazí v předkole na Kometu Brno či Třinec.

Podle Šťastného Piráti splnili základní cíl. „Buďme realisti. Chtěli jsme zachránit extraligu pro Chomutov a dostat pod sebe čtyři mužstva. Budeme nejhůř osmí a budeme začínat předkolo doma. Poprvé si Chomutov po těch letech trápení zahraje o play off. Budeme se bez nějakých nervů chtít poprat, abychom nechyběli v té osmičce nejlepších," dodal Šťastný.

Piráti Chomutov - HC Sparta Praha 1:3 

Branky a nahrávky: 16. V. Růžička ml. (Červenka, Skinner) - 7. Piskáček (Dragoun, Kalina), 42. J. Hlinka (Buchtele, Hlaváč), 43. Hlaváč (Hamilton). Rozhodčí: Hodek, Hrubý - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 7:11, navíc Červenka (Chomutov) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 4901. Třetiny: 1:1, 0:0, 0:2.

Chomutov: Kristan - Rutta, Skinner, Harant, J. Mrázek, Šidlík, Tejnor, Pereťagin - Račuk, Červenka, Tomica - Ölvecký, V. Růžička ml., Sklenář - D. Květoň, Kämpf, Hřebejk - D. Kaše, Dušek, Chrpa. Trenéři: V. Růžička st., B. Kopřiva a J. Šťastný.

Sparta: Taylor - Polášek, Eminger, Čajkovský, Švrček, Hrbas, J. Mikuš, Piskáček, Kalina - Přibyl, J. Hlinka, Buchtele - Hamilton, Klimek, Hlaváč - Forman, Pech, Kumstát - Netík, Dragoun, Černoch. Trenéři: Jandač a Moták.

Čtěte také: Petr Bříza: Ostrůvky sparťanů v kraji jsou naší součástí