„Nám se ten večer vůbec nepovedl. Celou dobu nebylo jasné, co jsme vlastně chtěli hrát. Respektive to, co bylo připraveno, jsme nebyli schopni převést na led. Bylo to takové rozházené. Dopředu ještě nějaké šance byly, ale dozadu jsme byli otevření jako kdovíco," vyjádřil svou nespokojenost po utkání domácí kouč Peter Draisaitl.

Sparta nastoupila s hodně přeskupenými útoky a domácí Kacetl byl také prvním z obou gólmanů, kdo si připsal ostřejší zákrok. V šesté minutě ale také jako první inkasoval, když Černoch hledal při přečíslení Sparty Pecha a jeden z bránících hráčů domácího týmu srazil jeho přihrávku za Kacetlova záda. Aktivita se poté přestěhovala na domácí hokejky, jenže Knotek i Pilař v přesilovce nemířili přesně.

Naprázdno vyšli i sparťan Andrej Kudrna a jeho jmenovec Jaroslav ve službách domácího týmu. Do sóla pak ujel Sabolič, jenže Kacetla přelstít nedokázal. Z hodně nenápadné situace pak Sparta 16 vteřin před přestávkou přidala druhý gól: Cingel našel křížnou přihrávkou zapomenutého Barinku, jenž z kruhu pro vhazování přiklepnutím bez přípravy zvýšil. „Trefil to pěkně, odrazilo se mi to tam od vyrážečky. Byla navíc škoda, že to bylo krátce před koncem první třetiny," popsal Ondřej Kacetl.

„Myslím, že ze začátku jsme měli lepší nohy, lépe nám to jezdilo. Měli jsme šance a padly tam góly, což bylo důležité," uvedl Barinka. Jeho tým totiž na rozdíl od domácích v době dlouhé reprezentační pauzy odehrál dva zápasy osmifinále play off Ligy mistrů s finským Oulu.

Spartu držel Lukáš

Spartě patřil i nástup do druhého dějství. Po 62 odehraných sekundách nabil Hlinka Saboličovi a ten tváří v tvář Kacetlovi nezaváhal. Uběhla však přesně minuta a Courchaine odmazal nulu na kontě inkasovaných branek také strážci hostující branky Lukášovi. Následně zaváhal na druhé straně Buchtele a ve 26. minutě byl blízko gólu Vantuch. Svůj první pokus namířil ale jen do Lukáše a opakovanou ranou trefil pravou tyč.

Královéhradečtí se však nevzdávali a ve 32. minutě se naplno vrátili do hry o body. Nikým neatakovaný Bednář měl spoustu času, aby si vybral, komu naservíruje puk, zvolil Kukumberga a udělal dobře – 2:3. Jenže o minutu a čtvrt později se nádherně trefil od modré čáry Barinka a svou druhou dnešní brankou vrátil Spartě klid. „Já si jen klekl a čekal, nic jsem neviděl. Podle kluků to trefil přímo do šibenice," uvedl Kacetl.

Na konci 46. minuty měl definitivu na hokejce po přečíslení tří na jednoho Klimek, jenže kotouč mu při zakončení sjel z čepele. Do dalšího sóla se pak dostal Sabolič, jenže netrefil mezi tyče. Domácí dřeli a snažili se o další kontaktní gól, jenže jejich snaha končila na pozorném Lukášovi, jenž měl občas i porci potřebného štěstí. Skóre pak uzavřel do prázdné branky ranou z úhlu Andrej Kudrna.

„Vyhrál asi šťastnější tým. Myslím, že jsme měli dobrý pohyb, hráli jsme dobře, ale nepadalo nám to tam," nabídl svůj pohled Kacetl. „Podali jsme výborný výkon; bruslivý, obětavý, s nasazením. Můžeme být spokojeni. Z toho celku bych chtěl vyzdvihnout brankáře Honzu Lukáše, který byl dnes výborný," řekl hostující asistent Zdeněk Moták.

Mountfield Hradec Králové - HC Sparta Praha 2:5

Branky a nahrávky: 23. Courchaine (Pláněk), 32. Kukumberg (Bednář) - 6. Černoch, 20. Barinka (Cingel, A. Kudrna), 22. Sabolič (J. Hlinka, Polášek), 33. Barinka (Hamilton, Čajkovský), 59. A. Kudrna (J. Mikuš, Cingel). Rozhodčí: Šindler, Horák - Frodl, Skopal. Vyloučení: 1:4. Bez využití. Diváci: 6697. Třetiny: 0:2, 2:2, 0:1.

Hradec Králové: Kacetl - Pláněk, Vydarený, Pilař, Čáp, Dietz, Frühauf, Hronek - J. Kudrna, T. Knotek, Šimánek - Bednář, Kukumberg, Dej - Červený, Ihnacak, Courchaine - Köhler, Vantuch, Honejsek. Trenéři: Draisaitl a T. Martinec.

Sparta: Lukáš - Čajkovský, Barinka, Polášek, Eminger, Hrbas, J. Mikuš, Švrček - Netík, Klimek, Buchtele - Sabolič, J. Hlinka, Kumstát - Hamilton, Cingel, A. Kudrna - Forman, Pech, Černoch. Trenéři: Jandač a Moták.

Ostatní výsledky 18. kola hokejové extraligy

Vítkovice - Třinec 7:0 (3:0, 3:0, 1:0), Olomouc - Brno 1:4 (1:1, 0:2, 0:1), Litvínov - Plzeň 1:3 (1:2, 0:1, 0:0), Zlín - Chomutov 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0), Karlovy Vary - Pardubice 3:2 (0:1, 1:1, 2:0), Liberec - Mladá Boleslav 6:4 (1:0, 3:3, 2:1).