Pražané tak poprvé v sezoně porazili Motor a upevnili si čtvrté místo v tabulce, na svého rivala ztrácejí už jen čtyři body. Zaváhání Jihočechů využila Jihlava, která přivezla vítězství 4:2 z Přerova.

Druhá nejvyšší hokejová soutěž jede na plné obrátky a už v pondělí 25. ledna večer se hraje další kolo, v pořadí již 44. Slávisté pojedou do Kadaně a pak ve středu 27. ledna doma přivítají Třebíč.

Ohlasy trenérů

Jan Srdínko (HC Slavia Praha): „Zápas se mi hodnotí velice dobře. Musím za něj hráče pochválit, podali perfektní výkon od gólmana až po posledního hráče. Utkání mělo i výbornou diváckou kulisu a myslím, že se muselo fanouškům líbit. Hrál se skvělý hokej a jsme moc rádi, že se nám podařilo vyhrát, i když jsme měli spoustu nevyužitých příležitostí. Jsme rádi za tři body a to, že se nepromění nějaká šance, se po vítězství tolik neřeší."

Petr Rosol (HC Motor České Budějovice): „Utkání bylo naprosto vyrovnané, bohužel pro nás rozhodla jedna minuta, kdy jsme dostali dva góly. V poslední třetině jsme dostali Slavii pod tlak, ale úplně vyložené šance jsme si nevytvořili. Domácí potom dobře zalezli, mají zkušenou obranu, takže nás do ničeho moc nepustili."

Slavia Praha - Motor Č. Budějovice 2:0

Branky a nahrávky: 16. Markovič (Robinson, Vas), 16. Kašpařík (Ondráček). Rozhodčí: Mikula – Novák, Wesley. Vyloučení: 4:2, bez využití. Diváci: 3523. Třetiny: 2:0, 0:0, 0:0.

HC Slavia Praha: Hylák – Krstev, Andrlík, M. Hruška, Pavlin, Hraško, Růžička – Mikulík, Tuominen, D. Hruška, Robinson, Vas, Markovič – Jiránek, Šafránek, Čermák – Bahenský, Kašpařík, Ondráček.

První hokejová liga - 43. kolo

Kladno – Most 3:2 (1:0, 1:0, 1:2), Benátky nad Jizerou – Třebíč 4:1 (0:0, 3:1, 1:0), Prostějov – Kadaň 3:5 (3:3, 0:1, 0:1), Přerov – Jihlava 2:4 (0:0, 1:3, 1:1), Ústí nad Labem – Litoměřice 3:1 (0:0, 1:0, 2:1), Havířov – Šumperk 6:5 (0:2, 3:3, 3:0).

Střelec vítězného gólu: Věděli jsme, že hlavně nesmíme bláznit

Když v šestnácté minutě otevřel slávistický útočník Jaroslav Markovič proti Českým Budějovicím skóre, nikdo v té době ještě netušil, že půjde o vítězný gól..

Zápas proti Budějovicím se vyvedl, že?

Věděli jsme, že nás nečeká nic lehkého. Přijel silný soupeř, hrál dobrý hokej. My jsme se Motoru chtěli v tabulce zase o něco přiblížit. Tomu také byla přizpůsobená taktika. Říkali jsme si, že hlavně nesmíme bláznit. Myslím si, že jsme to od prvního až po posledního hráče zvládli na jedničku. Získali jsme zasloužené tři body.

Co říkáte na tempo zápasu? Zápas měl znovu extraligové parametry…

Já jsem českou extraligu v podstatě nehrál… Zápas ale měl určitě všechno, co takovému duelu přísluší. Atmosféra i nasazení obou mužstev, všechno bylo výborné. Celý tým to v čele se Sašou Hylákem skvěle odmakal.

Co udělá taková výhra s psychikou týmu? V hlavě je výhra nad silnějším celkem přece jen asi cennější.

Pokazili jsme si poslední domácí zápas, ve kterém jsme vedli 3:0. Potřebovali jsme po takové prohře trochu nakopnout. Tento zápas byl přesně o tom, že nás psychicky srazí dolů, nebo nás posilní. Myslím si, že nás to nakopne správným směrem a už budeme jen stoupat, s cílem být úspěšní v play off.

Motor se vám dokonce povedlo vynulovat. Jak moc pomohl výkon brankáře Hyláka?

Bez něj bychom určitě nebyli tam, kde jsme teď. Můžeme mu jen děkovat. Snažíme se mu pochopitelně v té obraně co nejvíce pomáhat. Saša to proti Budějovicím vychytal, ještě že ho v týmu máme.

Ze čtyř vzájemných duelů jste Motor porazili poprvé. V čem byl tento zápas jiný, co jste udělali jinak?

Nejspíše to bylo v motivaci. Věděli jsme, že jsme s nimi ty tři zápasy prohráli. Věděli jsme ale, že pokud chceme být v play off úspěšní, musíme takové soupeře porážet. Taktiku jsme postavili na tom, že všichni budou celých šedesát minut makat. Každý to dodržel, což se projevilo na výsledku zápasu.

Čtěte také: Prostějovský Dragoun nasázel Slavii hattrick za 160 vteřin