Mountfield, o jehož vítězství rozhodl v 54. minutě slovenský útočník Rastislav Dej, se posunul na šesté místo o bod před Plzeň. Východočeši vyhráli teprve druhý z posledních pěti duelů.

Před utkáním převzal slávistický útočník Jiří Doležal od majitele klubu Vladimíra Pittera dres s číslem 500, který mu bude připomínat dnešní jubilejní zápas v nejvyšší soutěži. Domácí se museli obejít nemocného nejproduktivnějšího hráče Bednáře. Do sestavy hostů se po nedělním domácím debaklu s Brnem 0:7 nevešli útočníci Kudrna s Pospíšilem.

"Oba byli dlouhodobě zranění. Chtěli jsme po posledním zápase něco změnit, ale jinak si nemůžeme dovolit nemít hráče, jako je Kudrna, v sestavě. Tolik talentovaných hráčů nemáme, abychom si mohli dále dovolit ho nevyužít," řekl trenér Hradce Králové Peter Draisaitl.

Hosté po chřipkové epidemii, kvůli které byl duel z 9. ledna přeložen, také nejsou v ideálním herním rozpoložení. Měli ale proti poslednímu týmu tabulky navrch. Po první šance se natlačil ve čtvrté minutě Pospíšil, pak střílel Mertl. Na druhé straně poprvé zahrozil až v 11. minutě Holec, který se snažil překvapit Kacetla zpoza branky. Za Hradec měl možnost Vantuch.

Následně zahrozila elitní formace Mountfieldu, ale Furch odolal. V 16. minutě neuspěl před odkrytou brankou po Kolářově přihrávce Vas. Na konci úvodního dějství při Königově vyloučení po Pilařově ráně dorážel těsně mimo Mertl.

Půst Slavie ukončil Holec

Ve druhé části se Slavia ubránila při vyloučeních Šticha a Jiřího Doležala, při kterých Furcha prověřili Kukumberg či Mertl. Ve 32. minutě při dalším trestu Jiřího Doležala už se hosté radovali, slávistického gólmana překonal z úhlu Mertl.

Za dvě minuty mohl zvýšit Šimánek. Dostal se před Furcha, který ale u pravé tyče zabránil kapitánovi soupeře ve skórování hokejkou. Hosté se ubránili při Jankově vyloučení, sami se neprosadili při pobytu Krejčího na trestné lavici.

Ve 47. minutě se dočkala po 150 minutách a 45 vteřinách prolomení střeleckého půstu Slavia. Při Vantuchově trestu se z pravého kruhu trefil Holec. Při Troligově vyloučení měl v 51. minutě ideální šanci otočit stav Vlasák, ale Kacetl stihl u pravé tyče zasáhnout.

"Já jsme hodně věřil, že dáme druhý gól a vyhrajeme. Bohužel jsme ho dostali my. Ale nevadí. Musíme do toho jít furt dál pozitivně a nějak to zlomit. Takhle to nemůže jít do nekonečna," prohlásil Miroslav Holec.

Utkání rozsekl Dej

Udeřilo na druhé straně. Troliga bekhendem našel po objetí branky najetého Deje, který zařídil čtvrtou výhru Hradce Králové nad Slavií za sebou. "Naskočil jsem ze střídačky a jel jsem rovnou k bráně, protože jsem tam viděl volné místo. Tomáš Troliga mi to tam výborně nahrál přes tři čtyři hráče a já jsme to dával do prázdné branky," uvedl Dej.

Slavii nepomohla k vyrovnání ani závěrečná power play. Na plný bodový zisk už Pražané čekají 20 zápasů a získali během nich jen pět bodů. Útočník Tomáš Divíšek se proto ani tristní návštěvě nedivil. "Nechci, aby to vyznělo špatně, ale já se občas divím, že sem na nás ještě lidi chodí. Já jim děkuju, že aspoň přišli a fandí. Já když budu říkat, že se snažíme a podobně, tak se mi lidi vysmějí, protože to vypadá hrozně. Ale my se prostě pokusíme najít tu cestu, udělat body a připravit se na další boje," řekl Divíšek.

HC Slavia Praha - Mountfield Hradec Králové 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 47. Holec (Kolář) - 32. Mertl (Šimánek), 54. Dej (Troliga, Pilař). Rozhodčí: Homola, Šír - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 5:3. Využití: 1:1. Diváci: 2317.

Slavia: Furch - König, Kolařík, Valach, Štich, A. Růžička, Beňovič, Krejčí - Vlasák, Divíšek, Sklenář - Holec, Vas, Kolář - Stránský, J. Doležal, Poletín - Andres, J. Veselý, Vrdlovec. Trenéři: Gregor a J. Beránek.

Hradec Králové: Kacetl - Pilař, Vydarený, Pláněk, P. Mikuš, Jank, Vašíček - Skokan, Mertl, Šimánek - Dej, T. Knotek, Kukumberg - Vantuch, Troliga, Červený - Kopta, Nedvídek, Tvrdík. Trenéři: Draisaitl a Kučera.