Této pocty se totiž v Edenu dostalo dvaadvacetiletému odchovanci Ronaldu Knotovi. Jeho asistentem je Pavel Kolařík, který je přesně dvakrát tak starý. „Jsem rád, že ho tu mám, zažil jsem doby, kdy byl kapitánem právě on," usmívá se spolehlivý obránce.

Ronalde, nemohu začít jinak než tím vaším kapitánským céčkem.

Je to pro mě určitě čest. Ve Slavii jsem něco prožil, jsem v Edenu od mala a moc si toho vážím, že jsem to dostal. Beru to i jako takové zadostiučinění.

Asistenta vám dělá čtyřiačtyřicetiletý Pavel Kolařík, nedělají si z vás spoluhráči také srandu?

(směje se) Nějaké srandičky na tohle téma určitě probíhají. Zažil jsem doby, kdy byl kapitánem právě on, a jsem rád, že na to nejsem sám, ale je pořád v týmu a můžu se s ním i poradit.

Kapitána vybírá kabina, nebo trenér?

Většinou si ho volíme sami my hráči, ale jak hodně hráčů odešlo, tak to dali mně. Nijak jsme to ani neřešili, prostě to dali mně.

Jste typ hráče, který ostatní hecuje, nebo jste spíše tichý? Role kapitána vyžaduje občas zvýšit hlas a ostatní nabudit.

Občas je samozřejmě potřeba něco říct a nahecovat to. S kapitánským céčkem vím, že nemám na ledě zodpovědnost pouze za sebe, ale teď i za ostatní. Chtěl bych být dobrým kapitánem. Nechci zbytečně řvát, to na každého funguje jinak, což vím z vlastní zkušenosti, že to občas nemusí být někomu příjemné a může to někoho i rozhodit. Snažím se, aby to bylo v pohodě.

Cítíte, že si to po tom chaotickém období sedlo a vše se uklidnilo?

Určitě. Hodně hráčů odešlo, nás zůstalo v kabině jen pár a nevěděli jsme, jak to bude dál a kteří noví kluci přijdou. Od té doby ale už jsme spolu něco odtrénovali, zvykli si na sebe a lajny si spolu sedají. Sestava tolik nerotuje a na ledě už to je znát.

Když se vrátíme zpět, neměl jste uprostřed těch zpráv obavy, že by to mohlo úplně skončit?

Že by to mělo z ničeho nic úplně skončit, že bychom přišli do kabiny a někdo nám řekl, ať už druhý den nechodíme, tak to ne. Nikdo ale nic nevěděl, co nás čeká, neměli jsme všechny informace. Čekal jsem, že se něco musí stát.

Atmosféra v kabině už je dobrá?

Ze začátku to bylo složité, přišla spousta nových hráčů a chvíli to trvalo, než jsme si na sebe zvykli, ale už to všechno šlape.

Nelanařily vás také nějaké extraligové kluby?

Měl jsem dohodu s majitelem a zůstal jsem, takže u mě se nic neměnilo. Jsem tu dlouho a jsem tu hlavně rád, za Slavii hraju celý svůj hokejový život. Jsem tu doma a je to pro mě domácí stadion.

Na začátku sezony měla Slavie ty nejvyšší ambice, ale jak teď vaši sílu a cíle vidíte teď?

Samozřejmě nemůžeme být blázniví. Cíle před sezonou byly úplně jiné a bylo jinak poskládané mužstvo. Nechci, aby to vyznělo tak, že teď chceme jen důstojně dohrát sezonu, ale máme za cíl dostat se do play off a tam vydržet co nejdéle. Všichni kluci, kteří přišli, jsou na první ligu hodně kvalitní. Uvidíme, třeba se i ta baráž může povést.

22Tolik let je kapitánovi Slavie Ronaldu Knotovi. V extralize i 1. lize byste hráče s „céčkem" na dresu hledali marně. Rekord zámořské NHL je ještě zajímavější, Connor McDavid dostal tuto poctu v týmu Edmontonu ve věku pouhých 19 let!

Čtěte také: Novými členy Síně slávy jsou Bednář, Palaček, Špaček a Adamec