Sparta se v návštěvnosti vyšplhala k průměrné hodnotě sedm a půl tisíc, hraje atraktivní hokej, je druhá v tabulce a touží zlomit ne úplně příznivou bilanci z play-off v posledních letech.

Sám Bříza by rád viděl v ochozech O2 areny i ty sparťanské příznivce, kteří bydlí za hranicemi Prahy. O tom všem hovořil v exkluzivním rozhovoru pro Deník.

Měli jste z přesunu do libeňské moderní arény nějaké obavy? Nebo jste si byli jistí úspěchem?

Obavy jsme měli i neměli. Každá velká změna přináší negativní a až iracionálních názory, to k tomu prostě patří. My si pochopitelně uvědomovali, že udělat takový přesun po dvaapadesáti letech je citlivá věc, ale zároveň jsme věřili, že velká část rozumných fanoušků rychle pochopí naši argumentaci. A byli jsme přesvědčeni, že přesun z Holešovic do moderní O2 areny je správnou vizí budoucí Sparty. Stejně jako my se stěhovaly i týmy NY Islanders, Kolína nad Rýnem nebo Düsseldorfu. Jsem rád, že jsme s našimi fanoušky překonali první těžké období, za což jim moc děkujeme.

O přesunu se hovořilo už v minulosti, kdy ještě v Libni působila Slavia. Využili jste právě momentu, že sestoupila a má svoje trable?

Byla to souhra určitých událostí, ne pouze sestup Slavie. My už byli osloveni v minulosti několikrát Sazkou, nikdy to nevycházelo finančně, jenže vše dospělo do roku 2015 a vše do sebe zapadlo. Už nehrál Lev, Slavie postupně skomírala a sestoupila. Byla tu vůle Bestsportu i Sparty, dostali jsme se k unikátnímu jednání a dotáhli ho. Jsem přesvědčen, že pro Spartu je to do budoucna výborný krok.

Návštěvy vám průměrně stouply téměř k sedmi tisícovkám, rádi byste se podle vašeho dřívějšího prohlášení dostali na osm tisíc. Co k tomu může pomoci?

Tvrdá práce. Nicméně O2 arena nabízí pro naši snahu výborné podmínky. Je tam komfort pro běžného diváka, pro diváka, který chce přijít s rodinou, také pro naše partnery. Všem je tam fajn. Klub jim poskytuje sportovní kvalitu, dále kvalitní servis kolem zápasu. Chcete vylákat rodiny na hokej, přitom škála toho, co jim Praha jako hlavní město nabízí, je velice široká. Divadla, kina, restaurace, obchodní centra, chodí na své sporty, musí přejíždět velké trasy. Není to pro nás snadné a musíme se hodně snažit.

Co oslovit i jiné fanoušky, hlavně ze Středočeského kraje? I ti by mohli na hokej v exkluzivním balení pražské Sparty jezdit, zvlášť z některých destinací to není do Libně daleko.

Klub s tradicí, jménem a image jaké má Sparta, působí nejen v Praze, ale také v celém středočeském regionu. Spousta lidí z kraje přece do Prahy dojíždí a jejich integrace do struktury hlavního města je jasná. Ve středních Čechách existuje mnoho ostrůvků fanoušků Sparty, ať už fotbalové, nebo hokejové. Bude to běh na velmi dlouhou trať, ale já tam vnímám velký potenciál.

Máte nějaké konkrétní nápady na tomto poli?

Dříve jsme jezdívali a klidně znovu rádi budeme vyjíždět na fotbalové přátelské zápasy do měst i městeček ve středních Čechách, zakopeme si tam se starými pány. Rádi bychom spolupracovali i s místními školami a samozřejmě i radnicemi. Jestli v takových místech budou ty zmíněné sparťanské ostrůvky, pak budeme rádi, když se k nám připojí s aktivní komunikací a svými případnými náměty, připomínkami. Aby se necítili, že jsou někde stranou, že nejsou přímo v Praze. Prostě chceme nastavit pomyslné mosty tak, aby se i oni cítili součástí Sparty.

Což bude stát spoustu energie…

Bude, rádi ji vydáme. My chceme překonat anonymitu sociálních sítí, kde sice jste součástí něčeho, ale jen na dálku. Když se bavíme o středních Čechách, občas si tam vyjedu na motorce a je tam spousta nádherných měst i míst. Chápu, ne všude budou sparťané, jsou tam také slávisté a fanoušci jiných klubů, ale my nechceme nic hrotit. Chceme být jen pozitivní pobídkou. Když jste Pražan a jste součástí sparťanského jádra, jste nějakým způsobem vyhraněný. Pokud budete z Vlašimi, jste třeba sám, necítíte kolem sebe podporu. Musíte mít ale pocit, že Sparta je brand (unikátní způsob fungování značky). Čím víc se nám povede tohle prezentovat, tím vyrovnanější budou naši fanoušci. Ať už prohrajeme nebo vyhrajeme, jsem hrdý na to, jak to Sparta dělá a co pro mě znamená! A to je asi cíl jak oslovit lidi, kteří jsou mimo sparťanské jádro.

Co se týče sportovní výkonnosti prvního týmu, je asi Sparta téměř maximálně spokojena, v tabulce extraligy jste druzí. Ale play-off pro vás končilo v posledních letech hlavně zklamáním. Jak odhadujete letošní play-off?

Nás může těšit, že se nám v minulých sezonách povedlo přebudovat tým, máme ho poměrně mladý, dokáže dobře regenerovat. Speciálně ve druhé části sezony se to projevilo, tam jsme svou sílu, živost a energii uměli prodat. Věříme, že mužstvo už načerpalo nutné zkušenosti, třeba i neúspěchy z minulých let, ale play-off je vždycky ošemetné. Sparta to má navíc vždy trochu složitější v tom, že naši fanoušci jsou náročnější. Žádají po nás dobrý hokej, zábavný hokej a výborné výsledky. Po celou sezonu. Ale to patří a musí patřit k našim výzvám, které chceme podstupovat.

Křeče pramenící z výsledků minulých ročníků play-off se neobáváte?

To už moc filozofujeme. Pro naše hráče to je jejich práce, džob, výzva. Už ze své brankářské kariéry vím, že záleží na všech pětadvaceti hráčích, zda se semknou, pochopí, že každý je potřebný. Já si vždy před play-off vybavil slova Wayna Gretzkyho z jeho knihy. Po jednom prohraném finále Stanley Cupu šel kolem kabiny vítězných Islanders a neslyšel tam žádné vítězné juchání. Islanders byli tak dobití a obložení ledovými zábaly, že na slavení neměli sílu. O tom to je, kam ten tým dokáže posunout svou vlastní hranici sebeobětování. Zda se stane správnou partou válečníků, kteří si svůj úspěch sami vysekají. My jim jako vedení klubu dáme podporu v zázemí a věřím, že síly jim nalijí i naši fanoušci. Pak už se děj vůle boží. A vůle jejich.

Čtěte také: Holešovice jako Štvanice? Praha zamýšlí, že zboří bývalou arénu Sparty