Za posledních jedenáct let se sparťané dostali do finále pouze jednou v roce 2016 podlehli Liberci. Uplynulá sezona dokonce skončila fiaskem v podobě desátého místa. Pomoci k návratu na český hokejový trůn by měl zahraniční trenér, uznávaný odborník a bývalý legendární německý hráč Uwe Krupp. A samozřejmě spousta změn v hráčském kádru.

„Chci, abychom byli úspěšní,“ uvedl Krupp poté, co se s ním v Berlíně rozloučilo 2500 fanoušků a podepsal na Spartě. „Mám rád týmy, které tvrdě pracují a jsou ctižádostivé, kde jsou hráči hrdí na to, co dělají. Chci s nimi mluvit, co nejdřív se seznámit s tím, kdo s námi bude na palubě,“ poznamenal.

Zahraniční kouč byl ve hře už dlouho

Vedení hokejové Sparty si vzalo příklad od svých fotbalových parťáků a rozhodlo se vzchopit se za pomoci trenéra z ciziny. Zatímco na Letné se při vzpomínce na Andreu Stramaccioniho ještě teď všichni chytají za hlavu, tak v případě Uweho Kruppa je optimismus na místě.

Novinky z O2 areny.Zdroj: Deník

„Už dříve jsme uvažovali o variantě zahraničního trenéra, ale nakonec k tomu uzrála situace až nyní,“ řekl klubový boss Petr Bříza. „Při veškerém respektu k českým trenérům, cítím potřebu jít jinou cestou. Sparta je velmi sledovaný klub u nás i v zahraničí a my chceme být víc mezinárodní,“ dodal.

Držitel Stanley Cupu z roku 1996 v týmu Colorada začal po skvělé hráčské kariéře sbírat úspěchy i jako kouč. V roce 2005 se ujal německé reprezentace, poslední tři sezony trénoval nejúspěšnější německý tým Eisbären Berlín.

Posily, které za mořem ztratily rok

I bez něj by ale Sparta udělala čistku. Ihned po skončení ročníku bylo jasné, že kádr dozná změn. A tak se také stalo. Se sparťanskou kabinou se rozloučilo hned deset hráčů, včetně klubové legendy Jaroslava Hlinky.

V minulých dnech naopak vedení oznámilo dvě nová jména přišli brankář Matěj Machovský a útočník Daniel Přibyl. Oba naposledy působili v nižších zámořských soutěžích. Zejména od gólmana se hodně čeká. Sparta za posledních pět sezon protočila téměř dvě desítky brankářů. V minulých ročnících nedokázali pomoct k úspěchu ani Tomáš Pöpperle nebo Fin Sami Aittokallio.

Jaroslav Hlinka.
Hokejová Sparta zveřejnila první odchody. Hledá i trenéra

„Vím, že Sparta potřebuje úspěch. Ten chceme všichni. Když se nám bude dařit, budeme hrát v klidu. To je vždy nejdůležitější,“ podotkl někdejší plzeňský talent, který má za sebou nepovedený pokus o probojování se do sestavy Detroitu. „Při podpisu smlouvy to tak nevypadalo, ale nakonec jsem měl zavřené dveře asi ještě dříve, než jsem do Ameriky přiletěl. Jediný člověk, který mě v NHL chtěl, byl trenér gólmanů z farmy,“ vrátil se Machovský k minulé sezoně. „Byl to ztracený rok,“ uznal.

Od druhé posily Daniela Přibyla se budou očekávat góly, byť ten zase celý loňský ročník pro zranění vynechal. „Jsem v pořádku, na led už vyjedu v plné síle,“ ohlásil muž, který už dres Sparty oblékal.

Uwe Krupp
Osobnost z ciziny u kormidla? Hokejová Sparta loví Kruppa

Bude ve stejném rozpoložení i celý tým?