"Měli jsme tu představu delší dobu. S realizačním týmem jsme rozebírali pozice hráčů v týmu a volba byla jednoznačná i jednohlasná," řekl trenér Josef Jandač na dnešní tiskové konferenci v Praze.

"Osobně jsem se takhle rozhodl ne proto, že Tomáš je služebně nejstarší hráč, ale proto, že má příkladný vztah k reprezentaci a vždy, když byl oslovený, tak (na turnaj) jel bez ohledu na to, zda měl (v NHL) smlouvu, nebo ne," uvedl Jandač.

Kladenský odchovanec má podle něj příkladný přístup k reprezentaci. "Myslím si, že stejný by měli mít i další hráči. Ne vždy tomu tak je. A taky jsem ho zažil na mistrovství světa a vše fungovalo dobře. Nebyl důvod cokoliv měnit," řekl kouč, který byl na letošním šampionátu jedním z asistentů Vladimíra Vůjtka.

Plekanec sice nepatří mezi hráče, kteří jsou v kabině nejvíce slyšet, jeho role v týmu je však nezpochybnitelná. "Je adresný a věcný. Když jsou kluci sami v kabině, tak vždy něco ke hře říká. S rolí kapitána už má zkušenosti, ví, co obnáší. Pro mě to byla volba číslo jedna," dodal Jandač.

Otazník kolem Krejčího

Jména asistentů kapitána se vedení národního týmu rozhodlo ještě nezveřejnit. Čeká, jaký bude zdravotní stav útočníka Davida Krejčího, jenž teprve začal trénovat po operaci kyčle. Hvězda Bostonu bude potřebovat ke startu na turnaji povolení lékařů Bruins.

"Máme jasnou představu, ve které ale figuruje i David Krejčí," uvedl Jandač.

Světový pohár se bude hrát od 17. září do 1. října a čeští hokejisté se v základní skupině A utkají s Kanadou, Výběrem Evropy a Spojenými státy americkými. Před turnajem se střetnou 8. a 10. září s Ruskem v Petrohradě a v Praze. Generálku absolvují ve středu 14. září v Pittsburghu proti Výběru Severní Ameriky. Poprvé se mužstvo sejde v neděli 4. září v Praze.