Sparta dlouhodobě řešila problémy v dosavadním působišti a případnou rekonstrukci haly na holešovickém Výstavišti. Víceletý kontrakt se společností Bestsport, jež O2 arenu vlastní a provozuje, má být řešením. Klub jako takový má však zůstat v Tipsport areně, kde bude působit i mládež, extraligový tým tam bude trénovat.

Sportovní Holding Praha v posledních letech investoval do oprav a zútulnění Tipsport areny miliony korun. V hale je však v příštích letech potřeba zásadní investice, jež povede k její celkové modernizaci, zvláště pak pro hokej technicky nevyhovujících zařízení. Pro klub a majitele však podle dnešní tiskové zprávy rekonstrukce nedává ekonomický smysl.

„Proto, ač jsme původně o variantě působení mimo Holešovice do této chvíle nepřemýšleli, po zajímavé nabídce společnosti Bestsport jsme změnili názor. Rozhodování o přesunu pomohlo i excelentně zvládnuté MS v hokeji," vysvětlil důvody stěhování Petr Speychal, předseda představenstva holdingu.

„Z obou stran jde o uzavření strategického dlouhodobého partnerství, v němž O2 arena získá kvalitní sportovní tým pro svůj program, Sparta zvýší komfort pro své fanoušky a díky Bestsportu zároveň získá dlouhodobou ekonomickou stabilitu," uvedl předseda představenstva HC Sparta Petr Bříza.

Sparťanská výzdoba

Generální ředitel O2 areny Robert Schaffer připustil, že po konci uplynulé sezony byla ve hře možnost, že by výpadek hokeje nahradily koncerty a jiné kulturní akce. „MS v hokeji ale ukázalo, že hokej do naší haly patří, a proto jsem rád, že jsme se Spartou nalezli oboustranně přijatelné řešení. Jsem přesvědčen, že z toho budou těžit jak obchodní partneři O2 areny, tak samozřejmě i fanoušci a sponzoři Sparty," prohlásil Schaffer.

O2 arena má v interiéru i exteriéru dostat sparťanský nádech, aby se v ní fanoušci a hráči cítili jako doma. Premiéra v novém prostředí čeká tradičního účastníka extraligy 28. srpna, kdy v rámci základní skupiny Ligy mistrů přivítá norský Storhamar.

Slavia hrávala trvale v Edenu do roku 2004, kdy pro finále tuzemské nejvyšší soutěže sáhla k přesunu do nové O2 areny. Smlouvu o užívání pro domácí zápasy tehdy uzavřela na dvacet let.

Ukončená smlouva

„Smlouva byla na základě dohody obou stran ukončená koncem dubna z důvodu, že se klubu bohužel nepodařilo nejvyšší soutěž udržet. Respektuje i skutečnost, že vlastník O2 areny, společnost Bestsport Arena, již nechce s ohledem na sestup být v pozici generálního partnera klubu," uvedla Slavia v prohlášení.

Jednání se rozběhla hned po neúspěšné baráži. „Na ukončení smlouvy dohodou byly strany předběžně dohodnuty, ale nechtěly nic veřejně komunikovat. Veřejnost a především ta hokejová žila aférou Vladimíra Růžičky a blížícím se mistrovstvím světa. Navíc aféra byla spojována právě s HC Slavia Praha," vysvětlil klub v prohlášení.