„Udělali jsme dvě hrubé chyby, soupeř je potrestal. Prohospodařený náskok a ztráta utkání nás hrozně mrzí," neskrýval po zápase zklamání sparťanský kouč Jiří Kalous. Jeho svěřencům přitom vyšel vstup do zápasu parádně a už v páté minutě platil stav 2:0.

Kuriózní dvojnásobné vyloučení za dvojí vyhození puku mimo led krátce za sebou potrestal Hlinka a 22 vteřin poté se prosadil i Vrána. Nikdo z více než 11 tisícovek diváků v té chvíli asi netušil, že v následujících 55 minutách už budou skórovat pouze hosté.

Čtěte také: Bitva gigantů začíná, Sparta se chystá na Brno

Z přesilovky snížil Němec

Sparťanům sebralo hodně sil pětiminutové oslabení, které „zařídil" mladý bek Nedomlel hrubým atakem Kováčika, který měl co dělat, aby odjel z ledu po svých.
„Jeho zákrok byl hodně nesmyslný, tohle musí hráč kontrolovat," kroutil hlavou Kalous.

Krátce před touto situací hosté z přesilovky snížili Němcem. „To jsme sehráli špatně a soupeř se dostal na dostřel," komentuje trenér Pražanů jeden z momentů, kdy se lámal zápas.
Fanoušci se divili, proč druhou třetinu řídil pouze jeden hlavní rozhodčí. Pešinu totiž nešťastně zasáhl hokejkou domácí Forman a do O2 areny tak musel na třetí třetinu rychle přijet Pavel Hodek.

Prosadili se Nečas s Malletem

Muži v pruhovaném museli řešit několik šarvátek a hra byla hodně bojovná a tvrdá. Už to vypadalo, že domácí hokejisté hubený náskok udrží až do konce, ale pak přišel nečekaný minutový úder brněnské Komety. Mezi 56. a 57. minutou se prosadili Nečas s Malletem a modrobílá část tribun propukla v obrovský jásot.

První krok se tedy Spartě nepovedl, ale na stesk není čas. Hraje se na čtyři vítězství a série je teprve na začátku. Její druhé pokračování je na programu už v úterý. Stejný čas, stejné místo, tedy O2 arena od 18.30 hodin. „Udělali jsme v obraně dvě chyby a oni obě potrestali. Je to těžké, ale musíme se z toho oklepat a podat lepší výkon," burcuje útočník Tomáš Řepík. Ano, k obratu pomůže jedině o hodně lepší výkon.

Přečtěte si: Kouč Hadamczik očekává opakování loňského finále Liberec - Sparta

HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 2:3 (2:0, 0:1, 0:2)Branky a nahrávky: 5. J. Hlinka (P. Vrána, Kumstát), 5. P. Vrána (Řepík, J. Hlinka) - 23. V. Němec (Vincour, Krejčík), 56. Nečas (Krejčík, M. Erat), 57. Mallet (H. Zohorna, Bartejs). Rozhodčí: Pešina (od 41. Hodek), Pražák - Komárek, Ondráček.
Vyloučení: 6:10, navíc Nedomlel 5 min., 10 min. a do konce utkání - Vincour 10 min.
Využití: 1:1.
Diváci: 11.517.
Stav série: 0:1.
Sestavy:
Sparta: Pöpperle - Piskáček, J. Mikuš, Gernát, Nedomlel, Eminger, Švrček, Kalina - Řepík, Vrána, J. Hlinka - Klimek, Smejkal, Buchtele - Forman, Pech, Kumstát - A. Kudrna, Cingel, Uher.
Trenéři: Kalous, Veber a Moták.
Brno: Čiliak - O. Němec, Krejčík, Kováčik, Gulaši, Bartejs, Malec, F. Král - R. Erat, J. Hruška, M. Kvapil - Vincour, V. Němec, Zaťovič - Mallet, H. Zohorna, Dočekal - Haščák, Nečas, J. Káňa - Vondráček.
Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Haken a Pešout.

Hlasy trenérů po zápase čtvrtfinále play off Sparta - BrnoJiří Kalous (Sparta): „Dostali jsme se do dvoubrankového vedení, ale bohužel nás ve druhé třetině stálo hodně sil pětiminutové oslabení. Po špatně sehraném oslabení se soupeř dostal na dostřel jednoho gólu a v závěru nám to uteklo. Udělali jsme dvě hrubé chyby, soupeř je potrestal. Prohospodařený náskok a ztráta utkání nás hrozně mrzí. Je škoda, že jsme nevstřelili ještě nějakou branku, šancí jsme měli dost a jedna navíc to mohla převrátit, což je ale spekulace. Zákrok Nedomlela byl hodně nesmyslný, tohle musí hráč kontrolovat." 

Kamil Pokorný (Brno):
 „Chtěli jsme v úvodu utkání přestát očekávaný tlak Sparty a myslím, že by se nám to možná i povedlo, ale dva vyhozené puky mimo zónu nás poslaly do tří a Sparta se dostala do tlaku, dala gól a vzápětí druhý. Začátek pro nás nebyl dobrý, ale věděli jsme, že máme ještě dostatek času, abychom se vrátili do utkání. Ve druhé třetině jsme hru srovnali a díky pětiminutové přesilovce, kterou jsme nevyužili, jsme Spartě odebrali síly a mohli jsme v závěru i srovnat. Měli jsme dvě obrovské šance. Ve třetí třetině jsme věřili, že jsme schopni zápas minimálně srovnat, což se nám v závěru podařilo a za třetí gól jsme nesmírně rádi. Hráči se s tím skvěle popasovali. Chvíli se můžeme radovat, ale v úterý nás čeká další zápas."