„Je to změna, za kterou jsem rád. Ve Lvu jsem byl sice taky doma, pořád se ale třeba na týden nebo deset dní létalo do Ruska. Máme malého kluka a takhle na něj budu mít víc času. Rodina hrála v tom rozhodování určitě velkou roli," řekl novinářům Vrána s připomínkou angažmá v týmu českého zástupce v Kontinentál­ní lize.

Na kontě má i gól v NHL

Právě do KHL odešel v roce 2011 z Vítkovic. Hrál postupně za Chabarovsk, Lva, Atlant Mytišči, Kazaň a poslední sezonu strávil na severu Evropy ve švédském Brynäs. V minulosti však působil také dlouhodobě za mořem a na kontě má i 16 startů a gól ve slavné NHL.

„Samozřejmě rozhodovaly i hokejové věci. Poslední sezona nebyla podle mých představ. Přišla zranění a nebylo to jednoduché. Nabídky nějaké byly, ale převážila rodina, se kterou máme v Praze zázemí. Bylo to jednouché rozhodnutí po těch deseti jedenácti letech, kdy jsme si pořád zařizovali bydlení. Člověk už toho má plné zuby," netají Vrána.

Ve hře o Vránu bylo několik zájemců

Po letech absence v extralize je zvědavý, jak se soutěž změnila. „Hokej se všude strašně rychle mění. Co jsem slyšel i viděl, šla extraliga velice nahoru. Nesnižoval bych ji jako někteří, kteří říkají, že to není top liga. Vždyť kluci z ní, kteří jeli na mistrovství světa, hráli výborně. A byli srovnatelní s kýmkoliv jiným. Kvalita tu bude," domnívá se Vrána.

Ve hře o jeho služby bylo hned několik zájemců. „Ale když přišla Sparta s konkrétní nabídkou… Je to změna, po dlouhé době jsem zase doma, v české extralize jsem dlouho nehrál. A Sparta je velkoklub," pochvaloval si.

Při tréninkových jednotkách na ledě Tipsport Areny se brzy přihlásily vzpomínky na angažmá ve Lvu, který byl se Spartou úzce spjatý a oba týmy sdílely jeden led. „Když jsme seděli na střídačce a rolba upravovala led, vzpomněl jsem si na ty dva roky, které byly skvělé. Mám jenom pozitivní vzpomínky," uvedl Vrána, jenž si se Lvem zahrál i finále KHL.

Za šanci v reprezentaci byc byl rád

Je ale rád i za další angažmá v zahraničí. „Jsem vděčný, že jsem měl možnost procestovat svět a živit se hokejem v cizině. Potkal jsem spoustu skvělých lidí a některá exotická místa. Všechno má pozitiva a negativa. Když se člověk dívá zpětně, klady většinou převažují," přemítal Vrána.

Spartě odešlo přes léto několik opor, včetně mimořádně produktivního dua Daniel Přibyl, Jan Buchtele. „Výborní hráči. Ale musíme je nahradit, i když to nebude jednoduché. Kluci hráli minulé sezony výborně, ale myslím, že tu jsou hráči, kteří je zvládnou nahradit," věří Vrána.

Sám se svými zkušenostmi dobře cítí větší zodpovědnost. „Když jsem podepisoval smlouvu, počítal jsem s tím, že zodpovědnost mít budu. To k hokeji patří a kdekoliv jinde by to bylo stejné. Člověk se s tím musí vypořádat," konstatoval Vrána.

V posledních dvou letech vypadl z kádru reprezentace. Ale tímto směrem při návratu nepřemýšlel. „Minulá sezona nebyla úplně optimální. Chci se dostat na úroveň, na které jsem byl předtím. Co bude potom, se uvidí. Za šanci v reprezentaci bych byl pochopitelně rád, pro mě je teď ale priorita podávat dobré výkony ve Spartě," dodal Vrána.

Čtěte také: Chci, aby Sparta dál hrála krásný útočný hokej se spoustou gólů, říká Kalous