Do sestavy Komety se vrátil uzdravený kapitán Čermák a po jednozápasové přestávce také Vincour, naopak nečekaně vypadl ze sestavy Martin Erat. Trenér Sparty Kalous přeházel s výjimkou prvního útoku zbývající tři řady a místo Kudrny dostal poprvé v play off příležitost Hlaváč.

Čtěte také: Zabere Sparta? Kometě chce prohry oplatit stejnou mincí

Sparta hrála na hranici pravidel

V divokém úvodu Sparta zaskočila Kometu dravostí a agresivitou v osobních soubojích. Po druhém střídání skončil zápas pro útočníka Káňu, který si po nárazu do mantinelu poranil ruku.

Sparta se dostala do velkého tlaku, který jí vynesl v průběhu pouhých 48 sekund dvougólový náskok. Už ve 2. minutě otevřel skóre Uher a vzápětí překonal Čiliaka Gernát.

Na tvrdou hru na hranici pravidel ale Sparta doplácela častými vyloučeními a nabídla soupeři dvě přesilovky pět na tři v délce 31 a následně 47 sekund. Druhou početní výhodu Kometa využila, když Vincourovu střelu tečoval před brankářem Pöpperlem Haščák.

Bojovně naladěná Sparta ale pokračovala v náporu a zužitkovala hned první přesilovku. Při vyloučení Zaťoviče hosté dokonale rozebrali domácí obranu a v 11. minutě Vrána přidal třetí gól Pražanů.

Ve druhé třetině se Kometa vzpamatovala

Z počátečního šoku se Kometa vzpamatovala až ve druhé třetině, v níž převzala iniciativu. Cestu ke srovnání skóre nastartoval ve 24. minutě obránce Krejčík, který po Zohornově přihrávce trefil horní růžek branky Sparty. V 25. minutě neproměnil Nečas trestné střílení.

Přečtěte si: Kometa vyhrála na Spartě 3:2 v prodloužení a vede v sérii 2:0

Kometa přitvrdila hru, diktovala tempo a dostávala se častěji k zakončení. V 35. minutě při přesilovce vybojoval Vincour v rohu kluziště kotouč a po Kvapilově přihrávce volný Hruška vyrovnal. V oboustranně rychlém hokeji spoléhala Sparta na protiútoky, v koncovce si ale neporadila s brankářem Čiliakem.

V bouřlivé kulise se Kometa snažila i ve třetí třetině o útočnou hru, všechny střely ale stačil pochytat brankář Pöpperle. Sparta se dostala do tlaku ve dvou přesilovkách, v koncovce byla ale bezradná.

Rozuzlení dramatu padlo už po 44 sekundách prodloužení. Při protiútoku Komety našel Vojtěch Němec přesnou přihrávkou volného Haščáka, který prostřelil Pöpperleho.

Hlasy trenérů po čtvrtfinále hokejové extraligy Brno - SpartaKamil Pokorný (Brno): „Úvod utkání patřil Spartě. Nebylo to tím, že bychom byli laxní. Hráči strašně moc chtěli, v takovém kotli to jinak nejde. Svazovala nás nervozita, inkasované góly nám samozřejmě nepřidaly. Pomohla nám první branka. I když šla Sparta do kabin s vedením 3:1, tak jsme se z nervozity dostali. Myslím si, že jsme ve druhé třetině byli lepší, a srovnali jsme skóre. Měli jsme i výhodu trestného střílení. Vrátili jsme se, stejně jako v předcházejících zápasech, zpět do hry. Třetí třetina byla opatrnější z obou stran. Hrálo se hodně jednoduše. V prodloužení jsme chtěli být trpěliví a počkat si na šanci. Ta se naskytla hned v první minutě. Takže jsme pošetřili ještě nějaké síly."

Jiří Kalous (Sparta):
 „Nehodnotí se mi zápas dobře. Ztratili jsme třetí utkání v řadě stejným způsobem. To znamená v závěru utkání nebo v prodloužení. Situace už je vážná, zítra už nemáme kam uhnout. Buď utkání zvládneme a sérii vrátíme ještě do Prahy, nebo nám končí sezona. Uděláme všechno pro to, abychom v Praze pokračovali. Prioritním úkolem nyní pro mě i realizační tým bude nastavit psychiku hráčů, kteří jsou skleslí z vývoje série. Musíme zvednout hlavy a pokusit se o velký zázrak."

HC Kometa Brno - HC Sparta Praha 4:3 v prodl. (1:3, 2:0, 0:0 - 1:0)Branky a nahrávky: 7. Haščák (Vincour, V. Němec), 24. Krejčík (H. Zohorna, Haščák), 35. J. Hruška (M. Kvapil, Vincour), 61. Haščák (V. Němec) - 2. Uher (J. Mikuš), 3. Gernát (Forman, Vrána), 11. Vrána (J. Hlinka, Pech).
Rozhodčí: Hradil, Hodek - Brejcha, Suchánek.
Vyloučení 6:7, navíc Barinka (Sparta) 10 min.
Využití: 2:1. Diváci: 7700 (vyprodáno).
Stav série: 3:0.
Sestavy:
Brno: Čiliak - O. Němec, Krejčík, Kováčik, Gulaši, Bartejs, Malec - H. Zohorna, J. Hruška, M. Kvapil - Haščák, V. Němec, Zaťovič - Mallet, Nečas, J. Káňa - Vincour, L. Čermák, Dočekal - Vondráček.
Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Haken a Pešout.
Sparta: Pöpperle - Piskáček, J. Mikuš, Gernát, Švrček, Eminger, Barinka - Řepík, Vrána, J. Hlinka - Forman, Hlaváč, Buchtele - Ihnacak, Pech, Kumstát - Uher, Cingel, Klimek.
Trenéři: Kalous, Veber a Moták.