Se svou sestrou zpěvačkou Karolinou Gudasovou i dalšími osobnostmi se v červnu nechal vyfotit do kalendáře, aby podpořil SDMO. „Domlouvala to sestra. Vypadá to docela pěkně, vybraly se nějaké pěkné fotky. Domlouvali jsme se tak, abych křest stihl. Měl jsem trošku problémy v Kanadě. Byla vichřice, zpozdil se let, ale po jedenácté jsem přiletěl, stihl jsem to i s obědem," řekl novinářům Gudas.

Hokej je tvrdá hra

V Severní Americe trénuje v létě rád. „Pokud mám možnost, tak tam na pár týdnů vždycky odletím. Mám tam jednoho dobrého trenéra a trénujeme s dobrou skupinou. Předtím jsem byl tři týdny na Kladně a ještě jsem trénoval sám," popsal.

Potkal se i se spoluhráči Claudem Girouxem a Seanem Couturierem, kteří se také představí na Světovém poháru. „Trošku jsme to probírali a vysvětlovali jsme si co a jak. Hrajeme spolu v týmu a víme, jak to chodí. Hokej je tvrdá hra a na ledě nezná nikdo bratra. Nikdo neočekává nic lehčího od svého spoluhráče. Budou to podle mého zápasy ještě na lepší úrovni než v NHL," řekl Gudas.

Kdokoliv může vyhrát

Má na kontě v národním týmu zatím jen tři duely z olympijských her v Soči z roku 2014. Je šťastný, že v sobotu 10. září je v plánu i příprava na domácím ledě. „Stoprocentně zahrát si před domácím publikem, to je snem každého reprezentanta. Je to úžasný, nemůžu se dočkat, až zase budu mít na sobě český dres," těší se syn bývalého reprezentačního obránce Lea Gudase.

Otec tvrďáka Flyers startoval v roce 1991 i na Kanadském poháru, předchůdci Světového poháru. „Hlavně má táta víc medailí než já. Mám ještě kariéru před sebou, takže je na čem pracovat," připomněl čtyři otcovy bronzy ze světových šampionátů a další z olympiády v Albertville z roku 1992.

Podle Gudase přinese současný formát Světového poháru i s výběry Evropy a Severní Ameriky do 23 let nejkvalitnější turnaj. „Myslím, že je to srovnatelné s olympiádou. Těším se na to a jsem zvědavý, co to přinese," podotkl. Prognózy, které pasují český tým na poslední místo, bere s rezervou. „Je to turnaj, v jednom zápase se může stát cokoliv, takže si nemyslím, že by tam byl někdo úplný outsider. Všechny týmy jsou kvalitní a kdokoliv může vyhrát. Půjde i trošku o štěstí."

V červnu byla svatba

Minulý Světový pohár z roku 2004 si pořádně nevybaví, ale povídal si o něm s někdejším spoluhráčem z Philadelphie Vincentem Lecavalierem, který v semifinále vítěznou trefou vyřadil Českou republiku a posunul do boje o triumf Kanadu. „Má na to super vzpomínky, byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje. Připomněl mi i ten vítězný gól," prohlásil Gudas.

Letní dovolenou měl kvůli přípravě kratší, ale stihl se v červnu i oženit. „Trošku se to podřizovalo svatbě. Potom jsem místo dovolené a oddechu najel do plného tréninku," prohlásil Gudas, který si vzal dlouholetou přítelkyní. „Nějaká podstatnější změna to nebyla. Musím jen nosit prstýnek. Na zápasy ho budu sundávat. Když shodím rukavice, tak by to nebylo úplně příjemný někoho fláknout prstýnkem," dodal s úsměvem Gudas.

Čtěte také: ČSLH ocení před SP reprezentanty z úspěšného roku 1976