Oba trenéři udělali oproti předešlému duelu změny v sestavě. Domácím chyběli Piskáček, Netík a Cingel, hosté postrádali Preisingera.

Sparta začala lépe než o čtyřiadvacet hodin dříve, přesto byl ústřední postavou úvodních čtyř minut plzeňský Kubalík. Nejlepší střelec základní části se dostal třikrát sám před Pöpperleho, ani jednou však gólmana Pražanů nepřekonal.

„Měli jsme tam zase nějaká okénka, ale poté se to zlepšilo. Důležité bylo, že jim to tam nenapadalo jako v prvním zápase, že jsme to přežili a poté odskočili," řekl brankář Tomáš Pöpperle, který v prvním duelu střídal po první třetině a třech inkasovaných gólech.

Skóre tak otevřel v 7. minutě po samostatné akci Přibyl, který přešel přes Pituleho a překonal Machovského. O 74 sekund později již vedla Sparta 2:0, když se prosadil střelou od modré obránce Barinka, jenž v sestavě nahradil Piskáčka.

„Jen jsem se snažil trefit branku. Jen nahodit. Před zápasem jsme si řekli, že musíme jít více do brány. Kluci tam stáli parádně a jsem rád, že to tam zapadlo," uvedl Michal Barinka.

Klobouk dolů před gólmanem

Snížit mohl opět Kubalík, ani tentokrát však velkou šanci nevyužil. „Jejich gólman mě neskutečně vychytal. Klobouk dolů před ním, jak to chytil. Tam jsem byl přesvědčený, že to bude gól. Chyběl nám, kdyby mi tam padl jeden, tak to mohlo vypadat jinak," okomentoval nevyužité šance Kubalík.

Oba týmy následně nevyužily několik přesilových her. Šest sekund po skončení Poletínova trestu však v 29. minutě zvýšil vedení Sparty Pech, gólu předcházelo Skleničkovo zaváhání.

V polovině duelu fauloval Švrček Indráka a rozhodčí dali plzeňskému útočníkovi k dispozici trestné střílení, ani on však snížit nedokázal. Když o 48 sekund později přidal v přesilovce Přibyl čtvrtý gól domácích, zdálo se, že je zápas rozhodnutý.

„Naštěstí se mi dvakrát splašily ruce a jenom jsem koukal, co dělají. U prvního i druhého gólu. Vyšlo to a jsem strašně rád, že mi to tam dvakrát padlo," smál se po zápase Přibyl, který vždy efektně zakončil.

Zdramatizování zápasu

Místo Machovského se do branky Indiánů postavil Polívka a jeho spoluhráčům se podařilo duel zdramatizovat. K prvním brance hostům pomohla bleskově využitá přesilovka pět na tři, třetí gól v semifinále si připsal Johnson. Poté se v první bitce série uvedli Hollweg s Formanem.

„On krosčekoval Pecháčka (Lukáše Pecha) a z toho to vzniklo. My se musíme zastat jeden druhého," řekl Forman po duelu, který skončil nerozhodně. Domácí měli následně výhodu přesilové hry, ale místo zvýšení sami inkasovali. Na 2:4 snížil Kratěna.

Hosté poté přišli o obránce Kudroče, který zkolaboval cestou do kabiny. „Při odchodu do kabiny utrpěl náhlý kolaps se ztrátou vědomí. Spontánně se z něj probral a odjel na komplexní vyšetření. Byl odvezený záchrannou službou," řekl novinářům lékař plzeňského týmu Martin Blažek.

Překvapivá střela z úhlu

Plzeň i bez slovenského beka pokračovala ve zlepšeném výkonu. V 46. minutě mohl snížit Pulpán, Eminger však jeho střelu, odraženou od horní tyčky, hokejkou včas odehrál do bezpečí. O 19 sekund později už Plzeň snížila na rozdíl jediné branky, Pöpperleho překvapil střelou z úhlu Kracík.

Vyrovnat se ale hostům nepodařilo ani ve více než dvouminutové power play v závěru. „Ukázali jsme morální sílu a zápas jsme ještě zdramatizovali. Stáhli jsme to na 4:3, ale bohužel už to nestačilo," litoval po zápase trenér Michal Straka.

„Posledních třináct minut jsme už hráli parádně a k ničemu je nepustili," řekl Pöpperle, který si nakonec připsal 31 úspěšných zákroků.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň 4:3

Branky a nahrávky: 7. Přibyl (J. Hlinka), 8. Barinka (Hlaváč, Sabolič), 29. Pech (Kumstát, Forman), 32. Přibyl (Polášek) - 37. Johnson (Kratěna), 40. Kratěna (D. Sklenička, Kadlec), 47. Kracík (Jeřábek, Indrák). Rozhodčí: Hodek, R. Polák - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 8:8. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 10.645. Třetiny: 2:0, 2:2, 0:1. Stav série: 1:1.

Sparta: Pöpperle - Eminger, Polášek, Čajkovský, Barinka, Hrbas, J. Mikuš, Švrček - Přibyl, J. Hlinka, Dragoun - Forman, Pech, Kumstát - Hamilton, Hlaváč, Sabolič - M. Procházka, A. Kudrna. Trenéři: Jandač a Moták.

Plzeň: Machovský (32. Polívka) - Kadlec, Jeřábek, Kudroč, Pulpán, Kubka, D. Sklenička, od 32. navíc Moravčík - Indrák, Kracík, D. Kubalík - Kratěna, Lev, Johnson - Hollweg, Přikryl, Hrňa - Suchý, Pitule, Poletín. Trenéři: Michal Straka a Čihák.

Plzeňský obránce Kudroč o přestávce zkolabovalKristián Kudroč (SVK) - HC Škoda PlzeňHokejový obránce Kristián Kudroč z Plzně před druhou přestávkou středečního druhého semifinálového duelu na ledě Sparty zkolaboval a je v péči lékařů.

Čtyřiatřicetiletého slovenského zadáka postihla zdravotní indispozice cestou z ledu do kabiny a v útrobách stadionu se o něj starali záchranáři s nosítky. Kudroč byl při vědomí, ale bližší informace o jeho stavu zatím nejsou k dispozici.

Pro Kudroče je to už druhý nepříjemný kolaps v kariéře. V srpnu 2014 v době působení v Omsku ho v duelu o Pohár prezidenta Kazachstánu v Astaně proti Nižněkamsku tvrdě atakoval Jaroslav Alševskij. Kudroč sice dohrál střídání, ale pak zamířil do kabiny a zkolaboval.

Následně se 201 centimetrů měřící zadák celou minulou sezonu zotavoval z těžkého otřesu mozku. Loni v červenci podepsal kontrakt v KHL s Novokuzněckem, ale v polovině srpna se dohodl na jeho rozvázání. V polovině prosince zamířil na zkoušku do Plzně, kde získal smlouvu. 

Čtěte také: Sedm gólu od Plzně? Všichni jsme hráli špatně, shodli se sparťané po výprasku