Spolu s lístkem na zápas Lotyšska s Kanadou si totiž pořídil i vstupenku na druhý zápas téhož dne, v němž změří své síly Česká republika a Švédsko. A jak správně podporovat tuzemský mančaft se teď učí od českých fanoušků. Další den už však lotyšská podpora zmizí jejich mužstvo se střetne s naším. Na to však zatím lidé z obou států nemyslí. Užívají si přátelské atmosféry před libeňským sportovištěm.

Ve fan zóně, která stojí před arénou, se mezi sebou baví fanoušci, kteří za zhruba hodinu budou povzbuzovat týmy hrající proti sobě. „Proti tak silnému týmu, jako je Kanada, nemáme velkou naději na vítězství. Ačkoli! Kvalita mužstev se pomalu srovnává," doufá v překvapení lotyšský fanoušek David. Právě dopovídal se skupinkou lidí, ve které mají všichni javorový list na hrudi.

David je na mistrovství poprvé, stejně jako mnoho ostatních fanoušků. Když se hrál turnaj v lotyšské Rize naposledy, v roce 2006, tak lístky nesehnal. „Obliba hokeje u nás pořád roste, takže jsem rád, že jsem sehnal lístky aspoň tenhle rok, když Praha celkem blízko," říká.

I dvojice Kanaďanů, Brandon Howard a Terri Nelsonová, je na tom v lecčems stejně jako David. Šampionát uvidí poprvé na vlastní oči a souhlasí s tím, že je mnohem těžší poznat, jaké mužstvo vyhraje.

„Nejvíce se těšíme na duel s Českem. Ve skupině nám přijdou jako nejtěžší soupeři," prozrazuje Terri. Brandon se zase kromě tří zápasů, které navštíví, těší i na sobotu, kdy se na vozítku segway projede po Praze a užije si památek i hokejové atmosféry. S tou se dá ostatně setkat nejen před stadionem, ale i kupříkladu v podzemí, kde se zvuk trubek a řehtaček možná ještě více rozléhá.

Metro plné dresů

Cestou metrem ke stadionu o sobě totiž dávají fanoušci vědět, a to hlavně ti čeští. Ostatně, soupravy metra jsou celé páteční odpoledne plné. I proto posílil pražský dopravní podnik provoz žluté linky metra po celý šampionát. Díky tomu se skoro zdá, že ze stanice Českomoravská se bez přestání linou zástupy lidí v dresech všech barev.

Mezi nimi je i Lukáš Sovák s přáteli, kteří přijeli ze Zlínska. Většina z nich má namalované české vlaječky na tvářích a jasně dávají najevo, že jsou „nakaženi hokejovou horečkou". Už od listopadu, kdy si koupili lístky na mistrovství, v nich roste radost z turnaje. A ta teď dosahuje maxima, protože vytoužené spatření národního týmu už je za pomyslným rohem.

Radost z turnaje přebila škola

Podobně je na tom i Ondřej Vitora z Humpolce, který s kamarády dorazil do hlavního města krátce před polednem. A hned po zápase Česka se Švédskem zase pojedou zpět na Vysočinu. Nadšení z mezinárodního turnaje cítil, už když v ruce třímal lístky. Postupně z něj však vyprchalo.

„Mezitím jsem měl zkouškové, takže jsem musel hokej na chvíli vypustit a soustředit se na školu," vysvětluje mladý fanoušek. Na rozdíl od zbylých dvou kamarádů nezažil jako divák na stadionu poslední mistrovství světa v ledním hokeji pořádané v tuzemsku v roce 2004. O to více se teď nemůže dočkat.

Oproti ostatním fanouškům však krotí své emoce, co se týče úspěchu národního mužstva. Zatímco se ze všech stran ozývá „Získáme zlato", Vitora do začátku doufá aspoň v úspěch ve čtvrtfinále.

Na mistrovství jezdí už jedenáct let

S koncem Vitorových slov procházejí kolem skupiny českých fanoušků bubeníci, kteří pochodují směrem k frontám, které se tvoří před oběma vstupy k O2 aréně. Zástupy lidí, přestože menší, se tvoří i ve fanzónách. Důvodem je pivo a jídlo, které zde lze koupit.

Kromě věcí pro žaludek nabízí prostor pro fanoušky v těsné blízkosti hokejové arény ještě další věci. Na devíti tisících metrech čtverečních je zároveň i pódium s velkoplošnou obrazovkou a stránky s fanouškovskými předměty. Zároveň jsou na přestávky během zápasů připraveny stand up show, hudební představení a různé soutěže.

Zatím se však v zóně zdržují u stolů větší party osob v dresech a ty menší jdou s pivem raději stranou. Jedna ze skupinek, která právě odchází od pípy, jsou němečtí fanoušci. Dalo by se říci, že už ostřílení z dřívějších turnajů. „Na mistrovství světa v hokeji jezdíme už jedenáct let. Ale s pauzami, protože cestujeme za hokejem jen po Evropě," říká Ritchie z Berlína.

Nejlépe zatím hodnotí ze všech navštívených šampionátů ten loňský, který se konal v běloruském Minsku. Byla tam podle něj skvělá organizace a pro fanoušky to tak byl úžasný zážitek. To, co ho překvapuje letos v českém hlavním městě, je počet jeho krajanů, kteří se na sportovní akci vydali.

Do Prahy přijede největší počet fanoušků právě z Německa. Mají tvořit asi šest procent z celkového počtu diváků. Na dalších místech následují s pěti procenty diváci ze Švýcarska a Rakouska, se čtyřmi procenty ze Švédska a zhruba se stejným podílem z Lotyšska.

„U nás je fotbal sportem číslo jedna. Pak dlouho nic a až potom teprve hokej," vysvětluje své překvapení postarší Berlíňan.

„Staromák" bude až s úspěchem

Kromě prostoru pro fanoušky v Libni je ještě jedna zóna v dolní části Václavského náměstí. Pokud český tým postoupí do semifinále a finále, mohou se fanoušci těšit také na tradiční velkoplošnou projekci na Staroměstském náměstí. Původně podle mluvčí společnosti Taiko Hany Tietze pořadatelé stáli už o projekci případného čtvrtfinálového zápasu českého vývěru, magistrát ji prý však nepovolil.

Město to ale vidí jinak. „Pořadatelé požádali o souhlas města s hokejovými přenosy na Staroměstském náměstí pouze na dva zápasy a město jim v obou případech vyhovělo," uvedla mluvčí magistrátu Petra Hrubá.