Vypadli a slávisté se tak o účast v baráži utkají s Českými Budějovicemi. S tímto soupeřem prohráli tři ze čtyř zápasů základní části, ale naprosto stejně „úspěšnou" bilanci měli i s Prostějovem a jak to nakonec dopadlo… Ano, Jihočeši, to už je jiná káva, šance jsou ale vyrovnané.

„Budějovice vstřelily v pěti zápasech play off třináct branek v přesilovkách. To samo o sobě napovídá, že v početních výhodách bude jejich velká síla. Budeme se muset co nejvíc vyvarovat hře v oslabení. My sami ale také na přesilovkách pracujeme, v play off jsou výjimečně důležité," řekl trenér Slavie Milan Razým.

Jediné vítězství nad budějovickým Motorem si Slavia připsala v tom posledním měření sil, v lednu v domácím Edenu, kdy vyhrála 2:0. „To utkání jsme odehráli hodně slušně, takže se všichni těšíme, že na něj navážeme. Podívali jsme se na zápasy, které jsme s nimi odehráli a víme, na co se zaměřit," dodal jeden z nejproduktivnějších útočníků Slavie i celé soutěže Miloslav Čermák.

„Důležité bude hrát chytře v obraně a nezdržovat se v našem pásmu, mají totiž dost silný útok," ví o soupeři slovinský obránce Žiga Pavlin. „S Budějovicemi to bude to tvrdý a těžký boj. Ale naše výhoda je velká týmová soudržnost. Ta nás dovede blíže k cíli," doplnil.

Trenér Razým: Kladno nebo České Budějovice? Jestli chceme postoupit dál, musíme porazit kohokoliv

Trenér HC Slavia Praha Milan Razým.Trenére, co vás napadlo, když jste se dozvěděl, že Slavii v semifinále čekají České Budějovice?

Neřešil jsem, který soupeř to bude, protože vybírat si v takovéhle fázi sezóny se moc nevyplácí. Na Kladno se nám v základní části dařilo ve vzájemných zápasech asi více, ale play off je úplně jiné. Jestli chceme postoupit dál, tak musíme porazit kohokoliv. Důležité je nepřestat se soustředit na sebe.

Byl jste překvapený, že Ústí dokázalo Kladno vyřadit?

Už na konci základní části se mi zdálo, že Kladno trošku ztratilo formu. Možná že jenom šetřili síly, každopádně výsledky neměli tak přesvědčivé. My jsme se byli na jejich sérii podívat, protože to byl možný soupeř do semifinále. Musím říct, že Ústí hrálo na hranici svých možností a bylo tak Kladnu rovnocenným protivníkem. Stejně tak jsme samozřejmě sledovali také zápasy Budějovic s Přerovem.

Máte tedy semifinálového soupeře nastudovaného?

Přinesli jsme si hodně materiálu, který budeme s kolegy ještě rozebírat. Budějovice známe dobře ze čtyř zápasů v základní části, teď navíc máme videa ze zápasů s Přerovem. Když se na to člověk podívá, tak Budějovice vstřelily v pěti zápasech play off třináct branek v přesilovkách. To samo o sobě napovídá, že v početních výhodách bude jejich velká síla. Takže je jasné, že bude nutné se oslabení co nejvíce vyvarovat, u Budějovic obzvláště.

Už víte, koho z uzdravených hráčů byste rád zařadil do sestavy na semifinálové zápasy?

Citelná ztráta je pro nás hlavně Pavel Kolařík, a ten se může brzy vrátit na led. Je to velice zkušený hráč a kapitán týmu. Ale všichni kluci, ať už jsou v sestavě nebo ne, budou odjíždět na zápasy s námi, aby tým byl pořád pohromadě. Dostávají větší tréninkové dávky, aby nevypadli z tempa a měli nějak nahrazenou zápasovou zátěž. Myslíme si, že je to dobrá věc, protože nikdy nevíme, do kterého zápasu bude muset jaký hráč naskočit.

Slavia táhne vítěznou sérii už do základní části, jak se dá tahle skvělá forma udržet?

Ono to tak podle výsledků nevypadalo, ale s Prostějovem to byly na ledě dost vyrovnané souboje. My jsme byli spíše o hodně produktivnější, a proto se nám to podařilo ukončit v nejkratším čase. V semifinále nejde o to, abychom udrželi vítěznou sérii, ale abychom prostě postoupili dál.

Čtěte také: Prvním semifinalistou první hokejové ligy je Slavia Praha