"Vždy jsme s místními zastupiteli měli korektní vztahy, svěřili nám do pronájmu sportovní halu, která je součástí fotbalového areálu a také díky jejímu provozu jsme drželi klub finančně nad vodou. Bohužel teď se k nám ve všech krocích obrací zády," vysvětluje předseda klubu FC Zličín Milan Šmíd.

Přitom tradiční tým ze západního okraje Prahy zažívá nejúspěšnější období své historie. Je pravidelným účastníkem čtvrté nejvyšší soutěže, díky nárůstu obyvatel vychovává přes 120 mladých hráčů a v jeho řadách je i bývalý kapitán české reprezentace Jiří Němec.

„Nesmíme zapomenout, že klub tady funguje už 86 let. Řada lidí mu věnovala celý svůj život, pomáhala budovat hřiště i zázemí. Zdá se ale, že to některé lidi na radnici nezajímá. Jejich aktuální zájem zvýšené péče o městské pozemky, desítky let využívaných naším klubem, nám zůstává nejasný.," říká Šmíd.

Výstavba nových bytů

Navíc Zličín se stal lukrativním místem pro výstavbu nových bytů. Za poslední deset let jich tam vyrostly stovky.

„Na druhou stranu se díky tomu náš klub rozrostl, stal se důležitou součástí městské části. Mnoho času, aktivně využívaného ke sportu, zde tráví spousta dětí a s nimi rodiče, kteří je při soutěžním zápolení aktivně podporují. Neumím si představit, že by tento sportovní život jen tak skončil," naráží Šmíd na aktuální vyhrocenou situaci s radnicí.

Je to již více jak 5 let, kdy radnice a vedení klubu dospěly ke společnému závěru, že stávající zázemí sportoviště, vybudované svépomocí sportovními nadšenci, již neodpovídá podmínkám začátku 21. století. V naprosté shodě všech zainteresovaných tak začala příprava výstavby nových šaten.

Ultimativní požadavek

Problém však nastal ve chvíli, kdy se klub snažil dohodnout na podpoře výstavby šaten. V době, kdy došlo ke shodě na rozsahu výstavby, radnice finanční pomoc dodatečně podmínila tím, aby se klub vzdal části věcného břemene, které svým obsahem zajišťuje užívání vybraných pozemků určených územním plánem pro sportovní účely k využívání Fotbalovým klubem FC Zličín.

„Po dlouhém váhání jsme na ultimativní požadavek současné rady přistoupili. Bohužel bez dohody o budoucím uspořádání a provozních podmínkách sportovního areálu nás nic nechrání před postupy, které znemožní sportovní činnost provozovanou naším klubem. Navíc se zastupitelé rozhodli vzít si sportovní halu, která je součástí areálu, zpět do své režie. Tento krok tak ve svém důsledku nejvíc zasáhne úsek mládeže," upozorňuje Šmíd.

Že je situace vážná, si uvědomují i další členové klubu. „Hraji v klubu několik let, poslední roky se starám o jeden z mládežnických týmů. Máme v kádru přes dvacet desetiletých hráčů. Jejich rodiče se mě vyptávají, co bude dál. Rád bych jim řekl něco pozitivního, že budeme mít v létě kde trénovat, ale jistý si nejsme nikdo," má jasno Jan Šindelář.

Zličín není první, ani poslední

Čechie Karlín, Tatra Smíchov, SK Motol… Dříve fotbalové pojmy, dnes zapomenuté sportovní adresy. Pohltila je urbanizace hlavního města i chamtivost městských zastupitelů. Nyní se o jejich existenci dočtete jen ve fotbalových kronikách.

Jestli se Zličín přidá mezi ně, se může rozhodnout už v pondělí 18. května, kdy zastupitelé Městské části Praha - Zličín zasednou k jednání.

„Vedení klubu, i přes nepříjemnou situaci věří, že se na radnici najdou rozumní lidé a že budoucí existence klubu bude společným zájmem nejen lidí milujících fotbal, ale i vedení Městské část Praha Zličín," uzavřel předseda klubu FC Zličín.