Fotbalisté Bohemians Praha si připsali pozoruhodný primát v českém klubovém fotbalu. Stali se prvním týmem, který během tří sezon postoupil nejprve ze třetí ligy (ČFL) do druhé, rok nato do první a zde se dokázal udržet. Zajímavý je i fakt, že jejich cesta z amatérského fotbalu do profesionálního začala až poté, co opustili své působiště na Střížkově.

Definitivu i pro příští prvoligovou sezonu získali zelenobílí po sobotní výhře 2:1 s Mladou Boleslaví, což byl současně dost možná i jejich poslední zápas v roli domácího mužstva na žižkovském stadionu.

Viktoria totiž sestupuje do II. ligy a zde nebude muset splnit podmínku vyhřívané plochy na stadionu. Bohemians Praha ale na takovém stadionu budou muset I. ligu hrát. Kde to tedy bude?

„Jednáme se Strahovem a s Edenem,“ prozradil šéf klubu Karel Kapr. „Se Žižkovem jsme zatím o svém případném zdejším setrvání nejednali. I když je pravda, že tady bychom nejradši hráli dál.“ Není divu, na Viktorce získal tým trenéra Luboše Urbana 32 z celkového počtu 34 svých bodů. Urban mužstvo vedl během těchto tří úspěšných ročníků a v nejbližší době se bude jednat o prodloužení jeho smlouvy.

A účast konkurenčních Bohemians 1905 v I. lize? „Vnímám to jako podvod. V dané chvíli se s tím musíme smířit, ale pracujeme na tom, aby tomu bylo jinak,“ sdělil Kapr.

DENIS POSTLER

Žižkovská Viktoria, která je na hřišti pod televizním vysílačem doma, se s tuzemskou fotbalovou elitou loučí. „Mám na sestupu velký podíl viny,“ říká bez obalu Martin Vozábal.

Proti Příbrami byl jedním z mála zkušených hráčů v dresu Viktorky, přesto ho trenér o poločase stáhl, stejně jako Petra Gabriela…

Žižkov prohrál 0:3, spadl z ligy a záložník jen smutně hlesl: „Takhle jsem ještě zklamaný nebyl.“

Žižkov přijel bez šesti opor základní sestavy. Proč tedy navíc dva nejzkušenější hráči byli o poločase střídáni?

Trenér tak rozhodl. Já se ho na to neptal. Že jsem hrál špatně, to vím. Ale to hráli všichni. Na vystřídání bylo deset hráčů. Rozhodně jsem nic nevypustil.

S druhou ligou přijde i menší rozpočet, odchod hráčů. Zůstanete?

V tuhle chvíli se mě neptejte. Vozábal má hlavně obrovský podíl na tom, že Žižkov sestoupil, stejně jako ostatní staří hráči… Osobně nikam neutíkám.

Petr Švancara vůbec nepřijel. Dva nejzkušenější hráči jsou o poločase vystřídáni. Mluví se o neshodách v kabině…

Na vztahy v týmu se mě neptejte… Já jsem osobně v životě s nikým problémy neměl. Vždycky vyjdu s každým. Netlačte mě do ničeho.

Zažil jste někdy větší zklamání?

Už jednou jsem sestoupil, bylo to s Budějovicemi. Přičítal jsem si rovněž díl viny. Teď je to však o to větší zklamání, že se na mě spoléhalo. Zklamal jsem…

JAN ZELENKA